Trei regiuni ale României au PIB mai mare decât una a Franței
Trei regiuni din România aveau în 2016 un PIB pe cap de locuitor de sub 50% din media UE, potrivit Eurostat.
Foto: Mayotte, departament al Franței, față de care Nord-Est, Sud-Vest Oltenia şi Sud-Muntenia au PIB pe locuitor mai mare
Trei regiuni din România, respectiv Nord-Est, Sud-Vest Oltenia şi Sud-Muntenia, aveau în 2016 un PIB pe cap de locuitor, măsurat în funcţie de puterea standard de cumpărare, de sub 50% din media europeană, fiind printre cele mai scăzute din UE, potrivit datelor publicate miercuri de biroul european de statistică, Eurostat, informează News.ro.
Astfel, regiunea Nord-Est avea în 2016 un PIB pe cap de locuitor de numai 36% din media Uniunii Europene, regiunea Sud-Vest Oltenia de 42%, iar regiunea Sud-Muntenia de 46%.
Cele mai scăzute niveluri ale PIB pe cap de locuitor au fost înregistrate în regiunea Severozapaden din Bulgaria (29%), Mayotte, Franţa (33%), Severen Tsentralen, Bulgaria (34%) şi Iuzhen Tsentralen, Bulgaria (34%).
Între cele 21 de regiuni în care PIB-ul pe cap de locuitor a fost de sub nivelul de 50% din media Uniunii Europene, câte cinci au fost din Bulgaria şi Polonia, patru în Ungaria, câte trei în România şi Grecia şi una din Franţa.
La polul opus se situează Inner London-West din Marea Britanie, cu un PIB pe cap de locuitor de peste 6 ori mai mare faţă de media UE (611%), Luxemburg (257%) şi Sud-Estul Irlandei (217%).
În total, în 19 regiuni PIB-ul pe cap de locuitor a fost cu cel puţin 50% peste media UE în 2016, respectiv cinci în Germania, trei în Marea Britanie, două în Austria şi câte una în Belgia, Cehia, Danemarca, Irlanda, Franţa, Olanda, Slovacia şi Suedia, precum şi în Marele Ducat al Luxemburgului.
Eurostat notează faptul că pentru unele regiuni datele sunt influenţate semnificativ de fluxul mare de navetişti, care ridică foarte mult nivelul PIB-ului pe cap de locuitor.
Unde este regiunea Mayotte
Mayotte este un departament de peste mări al Republicii Franceze, în Africa. Este departament insular, situat în partea de nord a canalului Mozambic în Oceanul Indian, între nordul Madagascarului și nordul Mozambicului. Teritoriul aparține din punct de vedere geografic arhipelagului Comore, dar este separat de statul Comore din anii 1970.
Insula este cea mai dens populată dintre toate celelalte teritorii franceze de peste mări. Are în plus particularitatea de a avea peste 90% din populație de religie musulmană. Datorită proximității cu insulele Comore și a dezvoltării economice a insulei Mayotte cumulată cu situația politică instabilă din Comore, pe insulă trăiesc un număr mare de emigranți din celelalte insule ale arhipelagului. În 2000 Franța a introdus o viză pentru cetățenii acestei țări și a impus controale frontaliere, înainte inexistente.
Revenind la România singura regiune care s-a situat peste media UE este București-Ilfov, cu 39% peste media UE. Procentajul nu trebuie să ducă în eroare, fiind datorat faptului că multe companii multinaționale cu activitate în țară raportează profiturile la București.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News