VIDEO Transport ieftin pe Dunăre. După 30 de ani de nepăsare, Guvernul va investi în porturile Galați și Brăila
Două dintre cele mai importante porturi fluviale din Europa au ajuns, din cauza nepăsării autorităților române, o ruină. De 30 de ani, în porturile Galați și Brăila nu s-au făcut deloc investiții. Acum Ministerul Transporturilor promite investiții de peste 250 de milioane de lei. Banii vor fi folosiți pentru modernizarea și repararea întregii infrastructuri portuare.
Cum îi răspunde ministrul Transporturilor lui David Popovici după ce sportivul a cerut ca statul să investească în bazele sportive
Circulația pe Valea Oltului se va închide timp de o lună, pe perioada zilei. Anunțul ministrului Transporturilor
Călătoriile cu trenul pe distanțe mai scurte ar putea fi mai ieftine
Bugetul pe 2024 a trecut rapid prin comisiile parlamentare
Întregul asfalt de pe podul de la Brăila ar putea fi înlocuit
Transalpina se redeschide
Companii din Ministerul Transporturilor își vor muta conturile de la BCR la CEC
Trei barje cu cărbune din Ucraina au luat foc
Metrorex are datorii de peste 33 de milioane euro pentru serviciile de mentenanță de la Alstom
Dan Tivilichi, director adjunct APDM Galaţi: „Ne aflăm în portul Bazinul Nou Galați, în incinta portului. Cum se vede, în cadrul acestui bazin nu s-a mai lucrat în ultimii 25 de ani”.
Portul Galați este cel mai mare port fluvial și maritim de pe Dunăre și al doilea cel mai mare port românesc. Însă diminuarea industriei din Galați și problemele legate de infrastructură au dus la scăderea activității. Începând din anii 2000, numărul de nave și cantitatea de marfă care au ajuns în portul Galaţi au scăzut constant.
Dan Tivilichi, director adjunct APDM Galaţi: „E clar că cantitățile în anii ‘90 erau mai mari, având în vedere specificul porturilor, în special Galați și Brăila. Galațiul ne referim la combinatul siderurgic care aducea foarte multă marfă”.
După 30 de ani în care nu s-a făcut nicio investițile, autoritățile speră să salveze ce se mai poate. 100 de milioane de lei au fost alocați pentru infrastructura din portul Galați. Lucrările vizează reabilitarea cheiurilor de acostare ale danelor 39 și 40, amenajarea rampei Ro-Ro la dana 41, amenajarea cheiului între rampa Ro-Ro și platforma multimodală.
Dana Costache, jurnalist Digi24: În urma investiției, toate aceste hale în care în anii ‘80 erau depozitate mărfurile aduse din afară vor dispărea.
De investiții va beneficia și portul Brăila, lăsat și el la mila Dunării vreme de zeci de ani.
Dana Costache, jurnalist Digi24: Portul Brăila va beneficia de 126 de milioane de lei, bani cu care va fi modernizată infrastrucura portuară și drumurile de acces interioare.
Dan Tivilichi, director adjunct APDM Galaţi: „Cele două dane care se vor moderniza în portul Brăila sunt dane la Dunăre. La ora acuală sunt dane cheu periat. Vor fi construite dane cu cheu vertical, ceea ce va permite acostarea navelor și operarea lor mult mai facilă”.
România are 1.075 de kilometri de Dunăre, adică 40% din totalul sectorului navigabil al fluviului, şi 20 de porturi fluviale. 12 dintre ele nu au încă conexiuni la reţeaua feroviară şi doar 8 sunt situate pe reţeaua transeuropeană de transport. Nave maritime pot opera doar pe patru dintre ele. Este vorba despre Brăila, Galaţi, Tulcea şi Sulina.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News