Live

Sorin Grindeanu: Nu se va pierde niciun leu la transporturi din PNRR

Data publicării:
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sorin Grindeanu a declarat, joi, că România nu va pierde niciun leu din PNRR la transporturi, fiindcă valoarea proiectelor este de vreo trei ori mai mare decât suma alocată, care este de 7,5 miliarde euro.

"Din cele aproximativ 30 miliarde euro cât are România în PNRR, grant şi împrumut, jumi-juma, cam pe acolo, Ministerul Transporturilor are aproximativ un sfert, vreo 7,5 miliarde. Când s-a făcut PNRR, cei de atunci au băgat în cele 7,5 mld. euro proiecte de vreo 13 miliarde. Deşi s-a cerut de la Comisia Europeană să se reducă din ele şi să fac proiecte de 7 miliarde şi jumătate cât avem noi în PNRR, nu au vrut să ia această decizie şi au rămas proiecte de 13 miliarde. Odată cu escaladarea preţurilor, aceste proiecte au ajuns la valoarea de vreo 20 miliarde, deşi noi avem 7,5 miliarde pe toate tipurile de transport. Deci nu se pune problema la Ministerul Transporturilor de a se pierde vreun euro. Noi avem 7,5 mld. pe care îi vom cheltui foarte repede. Azi cred că din PNRR s-au cheltuit vreo 3 mld. euro pe toată ţara. Nu se va pierde niciun leu la transporturi, pentru că avem proiecte a căror sumă este de vreo trei ori mai mare decât suma pe care o avem noi", a spus, joi, Grindeanu, citat de Agerpres.

Ministrul Transporturilor a mai afirmat că metroul de la Cluj are acea problemă legată de modalitatea în care s-a ţinut licitaţia şi care nu a fost acceptată de Comisia Europeană.

"Am fost de două ori la Bruxelles încercând să le explic. Primăria Cluj a ţinut licitaţia, nu ministerul. Primăria Cluj a ţinut licitaţia după indicatorii tehnico-economici aprobaţi în Guvern. Cu o săptămână înainte de termenul limită de depunere a ofertelor, primăria a suspendat această licitaţie, fiindcă avea semnale că nu va veni nimeni fiind indicatori foarte jos, înainte de escaladarea preţurilor. A venit cu noi indicatori tehnico-economici pe care i-am aprobat în Guvern, a desuspendat licitaţia şi a mers mai departe. Comisia spune că a uitat să anunţe noii indicatori în acel registru european. Şi de aceea spune că nu s-au îndeplinit toate criteriile cerute de comisie", a afirmat Sorin Grindeanu.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Cea mai frumoasă actriță de la Hollywood”, de nerecunoscut: transformare radicală! ”Nu poate fi ea” / ”Incredibil”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Sorin Grindeanu: În această toamnă vom da în circulaţie primii 15 km din autostrada Piteşti-Sibiu

Ciolacu, replică pentru Ciucă: Stă pe margine și critică. Ce spune premierul despre banii din PNRR

Ciucă îl atacă din nou pe Ciolacu pe banii PNRR. „Astăzi problema este la dumneavoastră”

Ciucă, despre suspendarea parțială a plăților din PNRR: Îi cer premierului să explice ce va face. Reacția lui Ciolacu

Partenerii noștri