Video Începând de luni, șoferii vor trebui să ocolească Valea Oltului în timpul zilei. Rutele alternative anunțate de CNAIR
Circulația de pe Valea Oltului, unul dintre cele mai tranzitate drumuri din țară, va fi închisă între 8 iulie şi 9 august, pe perioada zilei. Cei care vor să ajungă din București la Sibiu vor trebui să parcurgă sute de kilometri în plus, pe rute ocolitoare, iar traficul de pe Drumul Național 1 s-ar putea dubla. Motivul pentru care DN7 va fi închis este construcția viitoarei autostrăzi pentru care este nevoie de defrișări în zonă.
CNAIR anunţă mai multe rute ocolitoare ale Văii Oltului
Variante propuse pentru autovehiculele cu MTMA > 7,5 tone aflate în tranzit:
Pentru relaţia Bucureşti – Veştem (Sibiu) şi retur:
Bucureşti → A3 → Ploieşti → DN1A → Braşov → DN 1 → Veştem – intersecţie cu DN 7
Pentru relaţia Piteşti – Braşov şi retur:
Piteşti → DN73 – A3 → Râşnov → Braşov
Pentru relaţia Bucureşti – A1 Simeria (precum şi zonele de vest, centru şi nord ale ţării) şi retur:
Bucureşti → A1 → Piteşti → DN7 → Râmnicu Vâlcea → DN67 → Târgu Jiu → DN66 → Simeria → Nod Rutier Simeria A1
Totodată pentru această relaţie sunt propuse şi următoarele variante alternative:
Bucureşti → A1 → Piteşti → DN65 – DEx12 → Craiova → DN6 → Filiaşi → DN66 → Târgu Jiu → DN66 → Simeria → Nod Rutier Simeria A1
Bucureşti → A1 → Piteşti → DN65 – DEx12 → Craiova → DN6 → Dr. Tr. Severin → DN6 → Lugoj → A6 → Nod Rutier Lugoj A1
Bucureşti → DN6 → Alexandria → DN6 → Craiova → DN6 → Filiaşi → DN66 → Târgu Jiu → DN66 → Simeria → Nod Rutier Simeria A1
Bucureşti → DN6 → Alexandria → DN6 → Craiova → DN6 → Dr. Tr. Severin → DN6 → Lugoj → A6 → Nod Rutier Lugoj A1
Circulaţia vehiculelor rutiere între Râmnicu Vâlcea şi punctul de lucru de la km 242 + 600, precum şi între Sibiu/Boiţa şi punctul de lucru de la km. 250 + 000 se va desfăşura pe DN7 conform reglementărilor legale în vigoare.
Pentru autovehiculele cu MTMA < 7,5 tone pot fi utilizate ca variante de ocolire drumurile naţionale şi judeţene din proximitatea sectorului închis circulaţiei pe DN7.
”În intervalele orare 7:30 – 8:00 şi 16:30 –17:00 executantul lucrărilor va ridica temporar măsura de închidere a traficului, pentru a permite tranzitarea sectorului de drum de către riveranii care lucrează în localităţile din proximitatea acestuia. Trecerea autovehiculelor se va realiza sub supravegherea constructorului, astfel încât să fie eliminat riscul apariţiei oricărui eveniment care să pună în pericol integritatea participanţilor la trafic sau a personalului implicat în desfăşurarea lucrărilor”, au mai precizat reprezentanţii CNAIR.
Ei au adăugat că pe perioada instituirii închiderii circulaţiei pe acest sector de drum, va fi permisă circulaţia autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară precizate la art.32 alin 2 lit. a) şi b) din OUG 195/2002, precum şi a autovehiculelor speciale de transport pacienţi.
Trecerea autovehiculelor se va realiza sub supravegherea constructorului, astfel încât să fie eliminat riscul apariţiei oricărui eveniment care să pună în pericol integritatea participanţilor la trafic sau a personalului implicat în desfăşurarea lucrărilor.
Concomitent, au fost demarate acţiuni pentru permiterea accesului pe DN10, Buzău – Braşov, al autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată de până la 30 t.
De asemenea, au fost luate măsuri astfel încât pe variantele recomandate şi propuse, în toată această perioadă să nu fie instituite alte restricţii de circulaţie ce ar putea afectă fluenţa şi siguranţa circulaţiei, iar acolo unde există acestea să fie ridicate în cel mai scurt timp posibil (aşa cum este cazul restricţiei de circulaţie instituite pentru reabilitarea podului situat pe DN1 km 194+400 în zona localităţii Vlădeni, unde circulaţia se desfăşoară semaforizat şi cu piloţi de trafic pe o singură bandă în dublu sens). CNAIR a menţionat că lucrările ce se efectuează în acest moment urmează a fi finalizate în aproximativ două săptămâni, continuarea lor fiind reluată după ridicarea restricţiilor de pe DN7.
Reprezentanţii CNAIR roagă participanţii la trafic să urmărească indicatoarele rutiere din această zonă, şi să utilizeze şi variantele de traseu propuse pe următoarele relaţii:
Făgăraş →DN1 → Şercaia → DN73A → Braşov şi retur
Făgăraş →DN1 → Şercaia → DN1S → Hoghiz → DN13 → Braşov şi retur.
Grindeanu: Noi vrem să contruim autostrăzi. Nimeni nu a venit cu altă soluție decât aceasta
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, vineri, că impunerea de restricţii de circulaţie pe Valea Oltului este singura soluţie pentru construcţia autostrăzii Sibiu - Piteşti, măsura fiind necesară atât pentru protecţia celor din trafic, cât şi pentru încadrarea în termenul prevăzut pentru finalizarea acesteia. Grindeanu, care s-a aflat pe Valea Oltului, la Lazaret, pentru a vedea stadiul lucrărilor la tronsonul 2 al autostrăzii Sibiu-Piteşti, a afirmat că nu exclude ca şi pe viitor să existe astfel de restricţii pe Valea Oltului, însă a precizat că s-au găsit soluţii inclusiv pentru cei care fac naveta între Vâlcea şi Sibiu.
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: „Noi vrem să contruim autostrăzi. Este o perioadă pe care, dacă o ratăm acum, în această vară, următoarea fereastră de oportunitate este primăvara anului viitor. Astea înseamnă vreo 8, 9, 10 luni de întârziere, vreo 80 de milioane penalități. Ca să fiu și mai clar, să știți că nimeni nu a venit cu altă soluție decât aceasta. Nu putem să punem în pericol viața celor care sunt în trafic”.
Cristian Pistol, directorul general al CNAIR: „Dacă vorbim de rutele de transport, pentru traficul de marfă, cu precădere, și vorbesc de autostrada A3, de la Ploiești putem intra pe DN1 sau pe DN1A până la Brașov. Vom ridica restricțiile în timpul săptămânii, de marți până joi pe DN1 între Ploiești și Brașov, iar de la Brașov se poate continua pe DN1 până la Veștem. Aceasta este o rută. Altă rută pe care am identificat-o este pe Valea Jiului – DN66, iar posibilități de ridicare a restricțiilor am efectuat în momentul de față. De luni am ridicat restricțiile la o bandă, pe DN73, pe sectorul Rucăr-Bran, astfel încât să nu se mai circule alternativ”.
Urmăriți o analiză exclusivă Digi24 a rutelor care pot fi luate pentru a ocoli restricțiile și ce implică acestea:
Bucăți uriașe de stâncă au căzut pe DN7, Valea Oltului. Un TIR a lovit bolovanii, două persoane fiind rănite
Aglomerație pe autostrada A2 către mare și pe DN1, Valea Prahovei
Trafic de coșmar pe Valea Prahovei. Rute ocolitoare recomandate șoferilor pentru a evita aglomerația
Rutele alternative pe care vor putea circula șoferii care vor trebui să ocolească Valea Oltului
Circulația pe Valea Oltului se va închide timp de o lună, pe perioada zilei. Anunțul ministrului Transporturilor
Intervenție contracronometru pentru a salva un bărbat luat de viitură
Câmpina, locul unui experiment de acum 50 de ani pentru încălzirea locuințelor
Cum arată pasajele rutiere care vor fi construite în Sinaia
Încă o bătaie în trafic pe Valea Prahovei
Anamaria Ianc, jurnalist Digi24: Ne așteptăm ca după-amiază numărul de mașini care tranzitează Valea Oltului să crească, iar asta pentru că suntem într-o zi de vineri. Oamenii trebuie să știe că de pe data de 8 iulie până pe data de 9 august, DN 7 Valea Oltului va fi închis între orele 06:00-20:00. Vorbim de o porțiune de 8 km între localitățile Lazaret și Boița, care va fi închisă, și asta pentru că este nevoie să fie făcute defrișări pentru a face loc tronsonului doi al autostrăzii Sibiu-Pitești. Locuitorii care stau în localitatea Lazaret vor putea să traverseze zona închisă de două ori pe zi: dimineața de la 07:00 la 07:30 și după-amiază de la 16:00 la 16:30, însă aceștia vor traversa zona doar însoțiți de reprezentanți ai antreprenorului. De asemenea, autospecialele poliției, pompierilor sau ambulanței vor putea să traverseze zona închisă însoțiți de reprezentanții antreprenorilor pentru a ajunge la cazurile urgente.
Astăzi, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, va ajunge pe DN7, în localitatea Boița, pentru a verifica stadiul lucrărilor. Noi suntem la Brezoi și trebuie să spun că locuitorii din această localitate nu mai pot ajunge la Sibiu pe la Boița, așadar sunt nevoiți să ocolească prin Râmnicu Vâlcea, ceea ce înseamnă o distanță de 250 de km aproximativ.
Rutele alternative pentru Valea Oltului sunt în acest moment Valea Jiului, Valea Prahovei și Drumul Național 1.
Alte rute alternative pot fi Transfăgărășanul și Transalpina.
Editor : Cristina Sava
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News