Live

Primul tren de metrou pentru Magistrala 5 a ajuns în depoul Metrorex cu un an întârziere. Când va fi pus în circulație

Data publicării:
Foto: Metrorex / Facebook

Primul tren Metropolis din lotul celor 13 garnituri destinate Magistralei 5, produse de Alstom Transport, a sosit joi la Depoul Berceni, cu aproape un an întârziere. Garnitura va fi verificată şi pregătită pentru etapele de probe şi teste specifice, anunţă Metrorex.

Trenul cu indicativul 1402-2402, denumit „Giurgiu”, a sosit în depou la ora 1:30.

„Odată ajuns în depoul Metrorex, noul tren «Giurgiu» va fi verificat şi pregătit pentru etapele de probe şi teste specifice. Probele şi testele necesare omologării de către Autoritatea Feroviară Română a primului tren se vor realiza conform programului de testare şi a reglementărilor de siguranţă în vigoare. După finalizarea probelor şi a obţinerii omologării, trenul «Giurgiu» va parcurge 10.000 km, după care Metrorex va recepţiona trenul produs de Alstom Transport SA şi îl va pune în funcţiune cu călători”, spune compania într-un comunicat citat de Agerpres.

Trenul „Giurgiu” face parte din lotul celor 13 trenuri destinate Magistralei 5 (Drumul Taberei - Eroilor), achiziţionate pe baza contractului încheiat între Metrorex şi Alstom Transport SA, în 2 decembrie 2020, urmare a procedurilor legale de achiziţie. Contractul are o valoare totală de 103.244.383,49 euro.

Trenurile au fost produse în Brazilia, iar primul tren ar fi trebuit să ajungă la Bucureşti în luna iunie 2023, conform contractului.

Dotări de ultimă generaţie

Noile trenuri Metropolis au prevăzute, conform specificaţiilor din caietul de sarcini, dotări de ultimă generaţie, precum: camere de supraveghere interioare şi exterioare cu înregistrare şi transmitere la bordul mecanicului a imaginilor din vagoane; afişarea direcţiei de mers pe lateralele tuturor vagoanelor trenului; afişaje dinamice de tip LCD în interiorul vagoanelor cu prezentarea dinamică a hărţii traseului şi alte anunţuri; sisteme de alarmare în caz de urgenţă, dotate cu interfon pentru comunicarea dintre personalul de conducere tren şi călători; locuri special amenajate pentru persoanele cu dizabilităţi, inclusiv penttru utilizatorii scaunelor rulante; instalaţii de răcire şi dezumidificare a aerului introdus prin ventilaţia forţată în fiecare vagon; lămpi de tip LED pentru iluminatul vagoanelor; folie anti-grafitti pentru protejarea geamurilor vagoanelor la interior şi exterior.

Fiecare tren are în dotare câte şase vagoane şi 216 locuri într-o dispunere longitudinală, iar capacitatea maximă este de 1.200 de pasageri.

Recent, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat la Adjud că penalităţile pentru întârzierile la livrarea trenurilor de metrou către Metrorex depăşesc 20 milioane de euro.

„În acest moment penalităţile, confort contractului, fiindcă ele trebuiau să înceapă să fie livrate şi nu au fost, depăşesc 20 de milioane de euro. Eu n-am altă pârghie, şi eu, şi colegii mei, şi de la metrou, şi de la minister, decât să aplicăm prevederile contractului. Explicaţiile companiilor care trebuie să livreze aceste garnituri, fie de metrou, fie de tren, variază, de la războiul din Ucraina şi rutele respective sau anumite legături comerciale, până la lucruri mai simple. Pe mine şi pe colegii mei, şi mai ales pe cetăţeni, aceste lucruri nu ne interesează. Şi atunci vor plăti dacă nu s-au ţinut de termenii contractului. Vă repet, în acest moment penalităţile pentru întârzierile la metrou depăşesc 20 de milioane de euro”, a declarat ministrul Sorin Grindeanu.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

La Salonic se inaugurează sâmbătă metroul, după 20 de ani de așteptare și multe descoperiri arheologice. Unele vor fi expuse

Grindeanu: „De vreo trei ani tot îl rog pe Nicușor Dan să preia metroul. Sper să se şi întâmple”

Alte două trenuri de metrou Metropolis vor ajunge la București. Ele vor fi testate intensiv, apoi repartizate Magistralei 5

Grevă la metrou. Ce spune șefa Metrorex despre riscul ca angajații să oprească lucrul

Partenerii noștri