Live

Imagini din tramvaiele turceşti care ar putea circula în Bucureşti. Vatman: Şi turcii fac de-astea?

Data actualizării: Data publicării:

După autobuzele turceşti, Bucureştiul ar putea avea în curând şi tramvaie din aceeaşi ţară. Municipalitatea vrea să înnoiască oraşul cu 100 de tramvaie şi are de ales între două companii: una turcească şi una românească. Cea din urmă este din Arad, Astra, livreaza deja vagoane pentru Cluj Napoca şi se află în discuţii pentru a echipa şi transportul public din Galaţi şi Oradea.

Firma din Turcia care a făcut o ofertă Primăriei Capitalei a exportat prima dată tramvaie în 2018, într-un oraş din Polonia.

Modelul propus de compania turcească are o lungime de 33 de metri. Tramvaiul are minim cinci uşi duble dotate cu sistem de climatizare. Are o capacitate de 240 de locuri in picioare şi 50 pe scaun. Este dotat cu WI FI şi sistem de supraveghere video.

Dialog cu doi vatmani:

Şi turcii fac din astea? Eu ştiu că fac turism. Dacă vrei o maşină bună îţi iei din Germania, aşa e proverbul.. dacă vrei ciocolata din Elveţia. Şi dacă vrei tramvaie?

La un moment dat nu se făceau tramvaie în Bucureşti?

La URAC, da,

Şi ce s-a întâmplat acolo?

Ce s-a întâmplat în toată ţara

Pe vremuri, Uzina de reparaţii a Societăţii de Transport Bucureşti a produs 600 de tramvaie pentru regiile din Constanţa, Iaşi, Braşov şi Bucureşti. Acum, e în pragul falimentului şi mai poate produce doar trei tramvaie pe an. Aşa se face că alternativa românească pentru cele 100 de tramvaie este Astra Vagoane Călători SA, din Arad.

Compania a câştigat de curând un contract de 40 de milioane de euro pentru 22 de tramvaie, în urma unei licitaţii organizate de Primăria Cluj-Napoca. Clujul a reuşit să obţină fonduri europene pentru finanţarea contractului pentru tramvaiele noi.

Peste 80% dintre tramvaiele care circulă în Capitală sunt mai vechi de 50 de ani

Nici şoferii de autobuz nu văd cu ochi buni achiziţia modelelor turceşti, pentru că, spun ei, şi autovehiculele turcoaz, din aceeaşi ţară, stau mai mult stricate.

Peste 80 la sută dintre tramvaiele care circulă în Capitală sunt mai vechi de 50 de ani. Municipalitatea recunoaşte că este nevoie de modernizări. Se gândesşte însă mai mult la cosmetizări.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: „Totuşi, în mijloacele de transport în comun vechi trebuie acţionat constant şi activ. Curăţenie maximă. Rog conducerea STB ca toate tramvaiele să fie, de asemenea, şi o curăţenie la exterior şi vopseaua să fie refăcută. Până vin tramvaiele noi, să le igienizăm pe cele pe care le avem”.

Valoarea contractului este de 180 de milioane de euro, bani pe care Primăria Capitalei speră să îi obţină din fonduri europene nerambursabile.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

MAE a emis o atenționare de călătorie pentru românii care merg în Belgia

La Istanbul, șomerii vor beneficia de transport public gratuit

34 de linii de transport public din București vor fi modificate, 3 suspendate și 2 înființate

Cinci linii de transport public, program prelungit pentru meciul FCSB - Lask Linz

Partenerii noștri