Live

Adina Vălean, despre vama Kulata: Dacă sunt cozi la frontieră, nu-i în regulă ca autorităţile să nu organizeze facilități

Data actualizării: Data publicării:
Coada de kilometri la vama Bulgaria - Grecia. Foto: Forum Grecia

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, consideră că nu e în regulă faptul că, în situaţia în care se creează cozi la o frontieră, autorităţile de la frontiera celor două state să nu organizeze facilităţi în timp ce oamenii așteaptă, făcând referire și la situația de la vama Kulata de la granița dintre Bulgaria și Grecia, potrivit Agerpres.

"Noi ne-am ocupat în timpul crizei, chiar în vârful ei, de instituirea coridoarelor verzi şi a culoarelor verzi în graniţă, dar pentru transportul de mărfuri. Pentru că din punct de vedere al Comisariatului Transporturilor cu prioritate transportul mărfurilor, lanţurile de aprovizionare paneuropene, muncitorii critici, cei care trebuie să deplaseze un camion sau un tren dincolo de frontiere, asta ne-a interesat. Acele culoare verzi din frontiere sunt pentru transporturi de mărfuri.

Dar nimic nu împiedică autorităţile care gestionează o frontieră comună să uşureze această trecere a frontierei. Pentru că pot decide de exemplu în loc să aibă dublu control, şi într-o ţară şi în cealaltă, să aibă un punct de control comun. Pot decide să facă similar coridoarelor verzi coridoare pentru autoturisme, de exemplu. Nu e în regulă, dacă sunt cozi la trecerea în frontieră, ca autorităţile de la frontiera celor două state să nu organizeze, de exemplu, facilităţi. Dacă oamenii au de aşteptat 12 ore pentru că atât durează în frontiera respectivă totuşi cred că normal este să li se asigure nişte minime condiţii de aşteptare", a spus Adina Vălean, întrebată despre situaţia de la graniţa dintre Bulgaria şi Grecia şi dacă există un mod de a fluidiza traficul la vamă.

Ea a afirmat că situaţia este monitorizată, dar că problema de la graniţa dintre cele două state nu ţine de autorităţile din transporturi.

"Acestea sunt lucruri pe care eu le monitorizez. Le-am ridicat acum, apropo de anumite frontiere, printre care Bulgaria şi Grecia şi în reţeaua noastră de puncte de contact, ca să vedem ce spun autorităţile de transport, dar nu e chiar la ei problema pentru că e la autorităţile sanitare, autorităţile de frontieră şi de interne din statele respective. Sunt sigură că şi Ministerul Afacerilor Externe din România a contactat pe cei similari din statele respective pentru a vedea exact ce se întâmplă.

O graniţă, mai ales dacă este o graniţă Schengen, cum este cea spre Grecia, Grecia este în Schengen, Bulgaria nu, presupune şi un control suplimentar de documente. Acum şi dacă au introdus cumva testări privind virusul, dacă au introdus declaraţii suplimentare de completat, durează. Ce spun eu este că totuşi trebuie create nişte condiţii celor care aşteaptă astfel încât să nu se transforme într-un focar de risc pentru cei care aşteaptă să treacă frontiera", a mai spus Vălean.

Reprezentanţa Comisiei Europene a organizat joi un dialog online pe tema "Călătorii în siguranţă - vară 2020".

Grecia testează toți turiștii care intră prin vama Kulata-Promachonas

Autoritățile elene testează toate persoanele care intră pe teritoriul său prin vama Kulata-Promachonas, ca urmare a înregistrării unor cazuri de COVID-19 în rândul turiştilor de pe insula Thassos.

În urmă cu trei zile, MAE menţiona că autorităţile elene competente pot modifica fără preaviz condiţiile de intrare pe teritoriul naţional, în funcţie de numărul de noi cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2 ce vor fi înregistrate pe parcurs.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena 00302106774035 şi Consulatului General al României de la Salonic 00302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români, care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă 00306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic 00306946049076. Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet https://www.mae.ro/node/51914, http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro şi www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă", care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Redactor: Alexandru Costea

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Grevă generală și proteste în Grecia. „Când vin facturile de electricitate avem atacuri de cord”

Fostul premier grec Antonis Samaras, exclus din partidul conservator aflat la putere. Care sunt motivele

Judecătorii greci discută pe 6 decembrie extrădarea lui Nati Meir. Fostul deputat, condamnat în România, spune că e agent Mossad

Cutremur cu magnitudinea de 5,2 în Grecia. În ce zone s-a resimțit

Partenerii noștri