Live

1,4 miliarde lei pentru drum expres izolat în câmpie

Data publicării:

Compania de Drumuri se pregătește să dea contractul de realizare a 39,8 kilometri de drum expres în inima Câmpiei Olteniei, chiar dacă porțiunile de capăt lipsesc.

Reviriment pentru cel mai mare constructoru român, Dorinel Umbrărescu. După ce a câștigat contractul de realizare a unui sector din autostrada centură sud a Bucureștiului, lung de 17 kilometri, și se află în cărți pentru centuia Bacău, el a primit și informarea că oferta asocierii conduse de el a fost desemnată câștigpătoare la realizarea tronsonului 2 din drumul expres Craiova Pitești.

Umbrărescu a participat prin una dintre firmele sale SA&PE la licitație alături de firma de proiectare și consultanță autohtonă Consitrans.

”A fost dată comunicarea privind desemnarea ofertei câștigătoare iar marți expiră termenul de zece zile la care se pot face contestații”, a declarat pentru Digi24.ro o sursă din licitație.

Pentru construirea celor 40 de kilometri de drum expres, compania de drumuri este gata să dea nu mai puțin de 1,43 miliarde lei, ceea ce înseamnă o medie a prețului pe kilometru de 8 milioane euro, mult peste orice standard de cost. Valoarea este ridicată căci trebuie realizat un pod peste Olt, spune sursa mențion

Drum expres inutil deocamdată

Cerut insistent de constructorul american de automobile Ford, drumul s-ar putea să fie inutil cel puțin ani buni de acum înainte. Tronsonul 2 va lega pentru început și nu se știe până când marginea județelor Dolj și Argeș, cu o traversarea a județului Olt. Licitațiile la loturile 3 și 4 au fost anulate de către instanța de judecată, iar licitația pentru lotul 1 are șanse maxime să aibă același destin.

”Supunerea oarbă în faţa stăpânilor politici, graba, lipsa de viziune şi prostia responsabililor CNAIR sunt cauzele blocării, tergiversării şi, în final, anulării licitaţiilor pentru 81,26 km din cei 121 km (adică 67%) ai coridorului Craiova-Piteşti. În cazul tronsoanelor 3 şi 4, CNAIR s-a grăbit să deschidă ofertele depuse înainte să fie soluţionate toate contestaţiile. Curtea de Apel Bucureşti a admis parţial contestaţia unui constructor, iar acum CNAIR se află în imposibilitatea de a opera modificările impuse de instanţă”, scriau, la jumătatea lunii mai, reprezentanţi ai Asociaţiei Pri Infrastructură pe pagina de Facebook.

Potrivit acestora, pentru tronsonul 1, licitaţia s-a făcut după o ”documentaţie execrabilă, plină de erori şi de informaţii contradictorii”.

”Avem o altă situaţie care descrie perfect incompetenţa oficialilor de la drumuri. Astfel, în graba de a-şi mulţumi patronii politici, Ştefan Ioniţă (fostul şef CNAIR) a lansat în 2017 licitaţia pentru primul segment al drumului expres pe o documentaţie execrabilă, plină de erori şi de informaţii contradictorii. Tot pe repede înainte, CNAIR a decis să deschidă ofertele fără a corecta toate aceste aspecte. Constructorii au interpretat respectivele neconcordanţe în moduri diferite, iar CNAIR a descalificat unele oferte şi apoi, bineînţeles, s-au depus contestaţii, spuneau al jumătatea lunii mai reprezentantanţii Asociaţiei Pro Infrastructura. Reluarea licitațiilor pentru tronsoanele 3 și4, eventual și pentru tronsonul 1, va amâna ani buni momentul la care se va putea circula fluent între cele două mari municipii.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

CNAIR va implementa sistemul 2+1 pe „Drumul morții” - DN2. Cum va funcționa măsura de siguranță

CNAIR: Conexiunea dintre A0 și DN2 în zona Afumaţi se va putea face anul acesta

Podul suspendat de la Brăila va fi asfaltat pentru a patra oară, la un an după inagurare. „De data acesta e o rețetă asfaltică nouă”

Câți kilometri de autostradă și drum expres sunt în construcție în România. Sunt mai mulți decât au fost făcuți în ultimii 50 de ani

Partenerii noștri