Live

Tabloul crizei pe piața muncii. Mișcarea care ar putea duce la scăderea salariilor în mediul privat

Data actualizării: Data publicării:
Casa Albă se teme de un dezastru economic în cazul unei incapacităţi de plată prelungite. FOTO: Getty Images

Piața muncii este un adevărat furnicar după pandemie, iar schimbarea pare să fie cuvântul de ordine. Multe firme s-au închis, altele s-au reorientat, numărul persoanelor fără serviciu a crescut alarmant și a început o adevărată vânătoare pentru anumite poziții sau sectoare.  

Cum numărul românilor care au rămas fără serviciu a crescut constant în ultimele luni, piața forței de muncă a început să se schimbe. Companiile se adaptează, iar angajații se reorientează către joburi din IT. Pentru alții, munca de acasă pare o opțiune bună în criză.

Românii aplică tot mai mult pentru joburi noi. În total, numărul CV-urilor depuse în luna iulie a crescut cu 38% față de aceeași perioadă a anului trecut și cu peste 20% față de luna iunie a acestui an.

Printre cei care își caută un nou job sunt și mulți specialiști, care în alți ani erau ei vânați de către agențiile de recrutare.

Astfel, în luna iulie, angajații din domeniul IT au fost printre cei mai activi în căutarea unui nou job, fiind înregistrate peste 20.000 de căutări, dublu față de media lunilor anterioare. Contabilii și inginerii au fost și ei foarte interesați în găsirea unui nou loc de muncă în luna iulie, cu un volum total de peste 50.000 de căutări, conform datelor BestJobs.

Ofertele pentru joburi la distanță au continuat să fie la mare căutare și după ieșirea din starea de urgență, pe fondul interesului mare al angajaților de a lucra în continuare de acasă. Peste 20.000 de căutări pe lună au fost înregistrate pentru acest tip de joburi.  

În același timp, unul dintre cele mai solicitate domenii în perioada crizei sanitare actuale, medical și farmaceutic, a înregistrat o scădere de până la 25% a interesului candidaților pentru joburile din acest domeniu în luna iulie, comparativ cu luna anterioară.

Aproape 900.000 de români și-au pierdut locul de muncă din martie până la jumătatea lunii iulie, aproape dublu față de începutul lunii iunie.

Raportul de pe piața muncii pare să se fi inversat în ultimele luni. Sunt tot mai mulți angajați care caută de muncă, dar mai puține firme care vor să angajeze. În aceste condiții, am putea asista la o scădere a salariilor în mediul privat pe termen scurt.

Citiți și:

ANALIZĂ. Un absolvent de şcoală profesională e angajat cu 4.000 de lei brut, un absolvent de facultate cu 2.230 de lei brut

Redactare Georgiana Marina

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România, codașă la numărul de contracte de muncă part-time. De ce le ocolesc firmele. Explicațiile specialiștilor

Teama de concediere, marea frică a angajaților români. Studiu: Șeful, principalul stres la serviciu

Control ITM la Arena Națională: peste 600 de angajați munceau ilegal. Amenda primită

Imperiul de afaceri al unora dintre cei mai bogați oameni de pe planetă a ajuns într-un punct critic. Cine le va lua locul

Partenerii noștri