Live

Sindicatele de la metrou nu s-au răzgândit: fac grevă miercuri

Data actualizării: Data publicării:

Decizia Tribunalului București, de a declara nelegală greva de avertisment de săptămâna trecută, nu a determinat sindicatele să renunțe la greva generală de miercuri, 21 noiembrie (orele 4.00-16.00). Aceasta rămâne valabilă.

Foto: Stânga, Ion Rădoi, șeful sindicatului USLM

UPDATE. Conducerea USLM a remis presei un comunicat de presă. Redăm documentul: „Referitor la Comunicatul de presă Metrorex prin care opinia publică a fost informată că „Tribunalul Bucureşti a declarat nelegală greva de avertisment", vă comunicăm şi alte câteva detalii privind decizia Tribunalului Bucureşti: „ ... respinge cererea de încetare a continuării acţiunilor de greva întemeiate pe greva de avertisment că prematur formulată."„ ... respinge în rest acţiunea (Metrorex) ca fiind neîntemeiată". În aceste condiţii, conform adresei USLM nr. 324/16.11.2018, înregistrată la Metrorex sub nr. 3858/16.11.2018, miercuri 21.11.2018, la metrou va fi declanşată greva propriu-zisă pe termen nelimitat, zilnic între orele 4:00 – 16:00. În conformitate cu legea avem acest drept. Suntem dispuşi incontinuare la negocieri mai ales ca din informaţiile difuzate în presă chiar azi urmează a fi schimbată atât conducerea Ministerului cât şi cea executivă, condiţii în care suntem nevoiţi să aşteptăm întâlnirea cu noile organe de conducere şi apoi ne vom pronunţa dacă sau nu vom declanşa greva propriu-zisă. Nu dorim să se înțeleagă că refuzăm dialogul cu mass-media dar datorită situaţiei incerte nu am avut până în acest moment ce să comunicăm”.

Tribunalul Bucureşti a declarat nelegală greva de avertisment declanşată de Unitatea - Sindicatul Liber Metrou (USLM) în data de 15.11.2018, pe motiv că USLM nu a respectat Legea dialogului social, a informat luni Metrorex.

Cu toate acestea sindicaliștii nu fac niciun pas înapoi. Ei vor recurge miercuri la grevă generală, a declarat pentru Digi24.ro Florin Crișu, consilier al președintelui Sindicatului de la metrou, Ion Rădoi.

Programată pentru miercuri, greva generală va fi organizată, a spus el. Nu spune nicăieri că dacă greva de avertisment a fost declarată nelegală, aceasta trebuie reluată și nu se poate trece la la cea generală, spune el. Singurele schimbări pot interveni dacă se ajunge la o înțelegere cu Metrorex, însă nu sunt semne și lipsesc negocierile, spune el.

"Instanţa constată nelegalitatea declarării şi declanşării grevei de avertisment în data de 15.11.2018, între orele 4.00-6.00, la nivel de Metrorex SA. Conducerea Metrorex îşi manifestă disponibilitatea pentru continuarea negocierilor, conform Legii dialogului social şi face apel la angajaţii săi să ia în considerare că asigurarea transportului călătorilor la timp şi în siguranţă este prioritară", subliniază Metrorex.

Angajaţii Metrorex ar urma să intre în grevă generală pe perioadă nedeterminată începând de miercuri, 21 noiembrie, între orele 4:00 - 16:00, dacă până atunci nu va fi rezolvat conflictul de muncă, a anunţat vineri Unitatea - Sindicatul Liber Metrou (USLM).

Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a declarat săptămâna trecută că greva de la metrou este pentru conservarea privilegiilor pe care de mai bine de 15 ani le au comercianţii din staţii, metroul Bucureşti nefiind construit pentru bunăstarea câtorva dintre liderii sindicatului.

"Metroul Bucureşti nu a fost construit pentru bunăstarea câtorva dintre liderii sindicatului, care, de mai bine de 20 de ani, conduc sindicatul Metrorex şi negociază în numele a mii de angajaţi ai acestuia întotdeauna având în vedere şi propriile lor interese. Această grevă nu este pentru bunăstarea muncitorilor de la Metrorex. Această grevă este pentru conservarea privilegiilor pe care de mai bine de 15 ani le au comercianţii din staţiile de metrou", a subliniat Şova.

Potrivit şefului de la Transporturi, negocierile referitoare la încheierea Contractului Colectiv de Muncă au început cu câteva luni în urmă, au fost 8 runde de negocieri, iar principala şi singura revendicare nenegociabilă a fost creşterea salariilor cu 42%.

Ministrul de resort a menţionat, totodată, că angajaţii de la metrou au beneficiat de creşteri salariale în ultimii patru ani astfel: în 2015 - 9%, în 2016 - 12%, în 2017 - 21% şi în 2018 ar trebui negociată o creştere salarială de 42%.

Salariul mediu brut lunar pe cele mai importante categorii de salariaţi este de 7.300 lei pentru personalul tehnic, 8.000 lei pentru mecanici şi mecanici ajutor şi 5.300 lei pentru cei care lucrează în regim de noapte în staţiile şi pe liniile de metrou. Ministrul a amintit că, pe lângă salarii, există o serie de beneficii negociate şi obţinute de salariaţii Metrorex, precum tichete de masă de 12 lei/zi, decontarea a 75% din valoarea biletelor de odihnă şi de tratament, decontarea a 50% din costul abonamentelor pe calea ferată şi rutieră, decontarea a 99% din preţul cazării la Hotelul Zamora din Buşteni (hotel care aparţine sindicatului) sau permise CFR cu minimum 6 călătorii. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Grindeanu: „De vreo trei ani tot îl rog pe Nicușor Dan să preia metroul. Sper să se şi întâmple”

Grevă la metrou. Ce spune șefa Metrorex despre riscul ca angajații să oprească lucrul

Sindicaliștii de la metrou amenință cu grevă generală. Când ar putea avea loc și ce solicitări au

Angajații de la metrou ar putea intra în grevă. Negocierile între sindicate și conducerea Metrorex au eșuat

Partenerii noștri