Live

Semne de îngrijorare în economia românească. Am putea intra în recesiune

Data publicării:
Foto: Shutterstock

Firmele încep să aibă probleme şi se descură tot mai greu cu banii, iar specialiștii din piață vorbesc de primele semne de îngrijorare în economia românească, care ar putea duce chiar şi către o recesiune. Băncile au refuzat la inceputul acestui an plăți cât pentru un an, după ce bancherii nu au găsit suficiente lichidităţi în conturile clienţilor care au iniţiat plăţile.

Datele BNR arată că refuzurile la plată au explodat în martie anul acesta la 1,3 miliarde de lei, acesta fiind cel mai ridicat nivel lunar din ultimii 4 ani.

Practic, în doar o lună, valoarea sumelor refuzate la plată s-a apropiat de nivelul înregistrat pe tot parcursul anului trecut, când băncile au refuzat decontarea de instrumente de plată de 1,9 miliarde de lei.

Creşterea accentuată a refuzurilor la plată în acest an vine în contextul în care 2018 nu a pus probleme firmelor din punctul de vedere al lichidităţilor.

Analiştii economici atrag atenţia că înrăutăţirea lichidităţilor companiilor este primul semnal al degradării situaţiei economice şi chiar al începutului de recesiune, asta pentru că profitabilitatea firmelor începe să scadă şi dacă rămân fără bani apar şi problemele în tot ansamblul economiei.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ciolacu recunoaște că România a fost deja afectată de criza economică din Europa. „Nu intrăm în recesiune”

Ungaria a intrat în recesiune după două trimestre consecutive de contracţie a PIB-ului

Europa pare să se îndrepte spre recesiune. Motivul: Germania şi Franţa se confruntă cu probleme politice şi economice

Wall Street deschide în ușoară creștere, după prăbușirea de luni

Partenerii noștri