Live

Șefii societăților la care statul este acționar majoritar vor fi nevoiți să respecte obligațiile de integritate

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea prin care membrii consiliilor de administrație, consiliilor de supraveghere sau cele de conducere, cât și persoanele care au funcții de conducere în regiile autonome de interes național sau local și cele din companiile și societățile naționale sau, după caz, în societățile comerciale la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar majoritar sau semnificativ, direct sau indirect, se vor supune obligațiilor de integritate și transparență în exercitarea funcțiilor și demnităților publice.

Potrivit legii promulgate de către șeful statului, regiile de interes naţional, companiile sau societăţile reglementate de legea 31/1990 la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar majoritar sau semnificativ, direct sau indirect, se vor supune obligaţiilor de integritate şi transparenţă în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, conform legii 176/2010.

Prin urmare, la capitolul „Obligaţii de integritate şi transparenţă în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice” vor intra membrii consiliilor de administraţie, ai consiliilor de conducere sau ai consiliilor de supraveghere, precum şi persoanele care deţin funcţii de conducere în cadrul regiilor autonome de interes naţional sau local, companiilor şi societăţilor naţionale sau, după caz, societăţilor reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar majoritar sau semnificativ, direct sau indirect, inclusiv în filiale sau alte dezmembrăminte şi unităţi ale entităţilor enumerate anterior, precum şi în societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare la care una din entităţile enumerate anterior este acţionar majoritar sau semnificativ.

„Potrivit Legii 31/1990 completată, societăţile comerciale se constituie în una dintre următoarele forme: societate în nume colectiv; societate în comandită simplă; societate pe acţiuni, societate în comandită pe acţiuni, societate cu răspundere limitată”, mai arată legea promulgată.

Pe 26 iunie, după ce Camera Deputaților a adoptat, decizional, acest proiect, deputatul Claudiu Năsui, inițiator al acestei legi, spunea că statul român are circa 50 de astfel de institute de cercetare şi peste 1.400 de companii de stat, cu mai bine de 265.000 de angajaţi şi 5.000-7.000 de membri în consiliile de administraţie.

 

Editor : Ana Petrescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A dat pasă la portar din penalty, în minutul 9! Echipa lui a pierdut, iar la final a explicat gestul. VIDEO Imagini virale

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Liberalii discută dacă Iohannis să fie pe lista partidului la parlamentare. De ce sunt părerile împărțite în PNL - surse

Mel B, fostă membră a trupei Spice Girls, cere parlamentarilor britanici o lege împotriva discriminării părului afro

Pensiile sub 3.000 de lei scapă de impozitare. Iohannis a promulgat legea. De când va fi aplicată măsura

România donează un sistem Patriot Ucrainei. Iohannis a promulgat legea

Partenerii noștri