Roșiile au devenit un lux. În piețe kilogramul se vinde și cu 60 de lei: „Foarte scumpe. Mai bine iau carne de porc”
Trufandele românești au apărut deja în piețe, dar prețurile mari îi dezarmează pe cei care vor să cumpere verdețuri cu savoare autohtonă. Spre exemplu, roșiile românești se vând în piețe chiar și cu 60 de lei kilogramul. Fermierii vin si cu o explicație: spun că îi costă mult să le producă în această perioadă a anului, deși statul acordă cele mai mari subvenții pentru roșii.
„Mulțumim cerului”. Speranță în agricultură după seceta din ultimii ani
Scumpiri în lanț pentru masa de Crăciun. Cât ajunge să coste un cozonac de casă în piețele din Capitală
Prețuri piperate în târgurile de Crăciun. Cât costă un langoș Dubai sau șoriciul și jumările de România
„Să înceapă magia!”. Cum arată Târgul de Crăciun din Oradea
Decizie disperată printre crescători: din cauza secetei, oamenii își vând animalele pe capete
Postul Crăciunului a devenit un lux. Cu cât s-au scumpit legumele față de anul trecut
Experiment Digi24: Cât costă cartofii prăjiți serviți la restaurant
Comercianții spun că plafonarea prețului la produsele românești i-ar falimenta
A intrat în vigoare ordinul privind combaterea fenomenului „Shrinkflation”
Roșiile s-au copt mai repede în acest an.
Cornel Veltuș - producător local: „Anul trecut am ieșit pe 20 aprilie și anul acesta de luni începem să recoltăm.”
Reporter: „Cu cât vor pleca de aici, de la dumneavoastră, roșiile?”
Cornel Veltuș - producător local: „Undeva la 38-35 de lei.”
Reporter: „Deja pe tarabă se vând la preț aproape dublu.”
Cornel Veltuș - producător local: „Da!”
Mihai Veltuș - producător: „Investiția este exagerat de mare. Există foarte multe riscuri să nu o scoatem.”
În piețele din Craiova, de exemplu, nu există roșii românești, pentru că sunt scumpe.
În prezent, în piețele din Craiova sunt doar roșii din Italia și din Grecia. Se vând foarte bine, pentru că prețul este unul mult mai mic.
Primele roșii românești se vând chiar și cu 60 de lei kilogramul
Fermierii spun că le vând în Capitală, acolo unde primele roșii românești se vând chiar și cu 60 de lei kilogramul.
Comerciant: „Sunt de aur! Chiar sunt de aur!”
Reporter: „De ce sunt așa de scumpe?”
Comerciant: „Așa sunt! Este prima dată când apar și sunt scumpe. În timp o să se ieftinească, vă dați seama.”
Reporter: „Și ce origine sunt?”
Comerciant: „Sunt de ale noastre, Giurgiu.”
Prețurile piperate îi țin departe pe românii care vor să cumpere legume cu savoare autohtonă.
- „Foarte scumpe! Și o să fie din ce în ce mai scumpe!”
- „Mai bine iau carne de porc și mănânc carne, decât roșii.”
- „Aș sta să mă gândesc, dar probabil că de poftă mi-aș lua două, trei roșii, nu un kilogram.”
Explicația fermierilor
Fermierii au o explicație: spun că îi costă mult să le producă în această perioadă a anului.
Ion Păunel - fermier: „Legumele care vin din import sunt puțin mai ieftine, pentru că acolo vorbim de alte condiții meteorologice, vorbim de alte producții. Fermierul rămâne cu un profit de 2-3 lei.”
În prezent, statul acordă subvenții pentru roșii, iar, teoretic, măsura ar trebui să scadă prețul.
Editor : B.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News