Live

România va avea cea mai slabă recoltă de floarea-soarelui din ultimii 15 ani, arată o analiză Strategie Grains

Data publicării:
Seceta își pune amprenta asupra culturilor de floarea soarelui și rapiță. Foto: Profimedia

Analiştii firmei de consultanţă Strategie Grains şi-au redus estimările referitoare la recolta Uniunii Europene de seminţe de floarea soarelui din acest an, în principal din cauza evoluţiilor meteo nefavorabile din Europa de Est, şi totodată şi-au redus şi estimările referitoare la recolta de rapiţă, pentru a cincea lună consecutiv, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Firma de consultanţă se aştepta ca în acest an cele 27 de state membre UE să recolteze o cantitate de 8,9 milioane de tone de seminţe de floarea soarelui, cu 400.000 de tone mai puţin decât estima în urmă cu o lună, şi cu mult sub cele 9,8 milioane de tone recoltate în 2023.

"Pe măsură ce recoltatul avansează, se confirmă o producţie dezastruoasă de seminţe de floarea soarelui, performanţele fiind aşteptate să fie cele mai mici din ultimii 15 ani în Bulgaria şi România", informează firma de consultanţă într-un raport publicat vineri.

Săptămâna trecută, sistemul MARS de monitorizare a culturilor agricole din UE şi-a redus şi el estimările referitoare la recolta de floarea soarelui, dar nu a avansat o cifră concretă.

De asemenea, producţia de rapiţă a UE ar urma să coboare până la 16,7 milioane de tone, de la 16,9 milioane de tone cât se estima anterior, ceea ce ar fi cu peste 16,5% sub recolta de anul trecut, revizuirea afectând în principal Germania, a precizat Strategie Grains.

În aceste condiţii, firma de consultanţă prognozează o nouă creştere a preţurilor la floarea soarelui şi rapiţă, din cauza deficitului substanţial care se prefigurează în UE.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Atacurile Turciei în zonele controlate de kurzi din Siria au blocat accesul la apă și electricitate pentru un milion de oameni

Decizie disperată printre crescători: din cauza secetei, oamenii își vând animalele pe capete. „Nu s-au făcut cerealele, o ducem rău”

„Efectele climei smulg bucăţi din fiecare economie și distrug vieţi”. Avertisment dur la COP29, înainte de reuniunea liderilor G20

Putin micșorează compensațiile pentru cei răniți în luptă. Institutul pentru Studiul Războiului: „Sistemul devine nesustenabil”

Partenerii noștri