Reacția bancherilor la noile propuneri ale lui Teodorovici privind taxele din OUG 114
Anunţ făcut de ministrul de Finanţe după negocierile pe care le-a avut cu reprezentanţii mediului bancar: va exista un indice nou pentru calcularea dobânzilor la creditele în lei ale românilor. În plus, ca să nu plătească taxa pe lăcomie, băncilor li se impun reguli noi şi dure.
Statul la stat. Cum blochează un antrenor de dezvoltare personală reformarea unei agenții naționale, deși nu ocupă postul de funcționar
Claudiu Năsui își apără decizia de a aduce în Ministerul Economiei o femeie acuzată că a colaborat cu Securitatea: „Și?”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
VIDEO: Incendiu puternic la Piața Matache din București
Răspunsul Elenei Lasconi întrebată dacă l-ar vota pentru funcția de premier pe Marcel Ciolacu
Theodor Stolojan acuză USR de lipsă de profesionalism. „Pune pe masă o hartie cu 8 cerințe și apoi pleacă. Nu e o metodă de negociere”
Agresiune în Parlament: Jurnalistă, hărțuită de Șoșoacă și Makaveli. „Mamă, cum a fugit!”. Parchetul General a deschis dosar penal
„Ideea e să reducem din costurile de finanțare pe care românii le plătesc pentru creditele în lei. Diferența dintre ROBOR-ul la cotații și cel pe tranzacții e o diferență care sperăm să se regăsească la consumatorul final. Categoric pentru creditele noi se va aplica - și acum se discută despre modul de a se aplica pentru ce e azi în curs. Dacă vorbim de ROBOR, oricare ar fi forma de calcul sau dacă implică modificări față de ce e azi în contract, implicit se vor modifica și contractele aflate în derulare”, a spus Eugen Teodorovici.
„Taxa pe care o știți din 114, care se împarte în două zone diferite în funcție de acel plafon de 1% cota de piață. Deci sub 1% băncile din acea zonă vor plăti 0,2%, asta e propunerea acum, iar peste 1% - 0,4%. Din masa impozabilă s-au scos mare parte a activelor financiare. Mecanismul e de astimula partea de finanțare a economiei”, a adăugat el.
Pe de altă parte, preşedintele executiv al Asociaţiei Române al Băncilor (ARB), Florin Dănescu, a spus că OUG 114 „este un produs complex” şi trebuie înţelese toate detaliile înainte de a fi făcute propuneri pe marginea ei.
„Trebuie să ne facem temele înainte de a spune ceva. Trebuie să ne uităm la toate detaliile, să vedem care sunt propunerile noastre în funcţie de cum înţelegem întregul proiect. Este un punct nevralgic cel cu privire la un alt mod de calcul al ROBOR-ului. Şi asta vrem să analizăm, să facem nişte propuneri, nişte menţiuni cu privire la percepţia noastră”, a spus Dănescu.
El a adăugat că au avut loc discuţii şi despre posibila impunere a unui ROBOR la tranzacţii.
„Se vorbeşte despre acest tip de abordare. Credem că trebuie să facem un pas înapoi, să ne uităm cu atenţie. Trebuie să ne facem o părere înainte să venim în faţa dumneavoatră”, le-a spus Dănescu jurnaliștilor.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News