Live

Proiectul „bani gratis” pentru șomeri. Ce decizie au luat finlandezii în legătură cu acest experiment unic în Europa

Data actualizării: Data publicării:

Experimentul social derulat în premieră în Europa, prin care guvernul finlandez oferă unui număr de 2000 de cetățeni un venit lunar gratis, fără prestarea vreunui tip de muncă, va fi încheiat anul viitor. Finlanda a decis să nu extindă termenul și să exploreze, în schimb, metode alternative de asistență socială.

 

@shutterstock

Din ianuarie 2017, 2000 de finlandezi – cu vârste cuprinse între 25 și 58 de ani – primesc în fiecare lună din partea autorităților un venit de 560 de euro. Banii sunt alocați fără nici cea mai mică cerință. Beneficiarii nu trebuie să demonstreze că sunt în căutarea unui loc de muncă și nici nu sunt obligați să aducă dovezi că au nevoie de ajutorul financiar.

Guvernul a respins cererea venită din partea Kela, agenția finlandeză de securitate socială, de a extinde proiectul-pilot cu încă doi ani, transmite The Guardian.

Totodată, în umbra acestui experiment, autoritățile au decis să introducă însă o nouă legislație prin care anumite avantaje sociale ale șomerilor să fie condiționate de căutarea unui loc de muncă, decizie cumva în răspăr cu obiectivul principal al proiectului – eliminarea stresului din perioada șomajului.

În cadrul experimentului, în cazul în care unul dintre subiecți își va găsi de muncă, venitul necondiționat nu va fi oprit în decursul celor doi ani. În acest fel, autorii proiectului vor să elimine una dintre limitările sistemelor actuale de asistență socială: „dezavantajul” de a căuta un loc de muncă.

Guvernul de centru-dreapta de la Helsinski a introdus această măsură pentru a analiza problema șomajului din Finlanda.  

Practic, prin această abordare motivațională, statul finlandez caută să reducă presiunea psihologică, frustrările și căderea în depresie pe care le implică de cele mai multe ori șomajul și incertitudinile din perioadele de căutare a unui loc de muncă.

Olli Kangas, un expert în economie implicat în acest proiect, a declarat publicației finlandeze YLE: „Doi ani este o perioadă prea scurtă pentru a putea trage concluzii elocvente dintr-un experiment la o scară mare. Ar fi trebuit să avem mai mult timp și mai mulți bani la dispoziție pentru a ajunge la niște rezultate sigure”.

 

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

La Istanbul, șomerii vor beneficia de transport public gratuit

În Marea Britanie, persoanele obeze șomere ar putea primi tratament pentru slăbit pentru a se reîntoarce la muncă

Doi educatori de la DGASPC Cluj au fost trimiși în judecată pentru abuzuri asupra copiilor

Tinerii români, campioni la fuga de muncă. Psiholog: Tânără generație caută soluții de îmbogățire rapidă și să stea pe banii părinților

Partenerii noștri