Live

Proiect OUG împotriva "păcănelelor": Fără alcool în sălile de jocuri de noroc și taxe mult mai mari pentru operatori

Data publicării:
Sursa foto: Profimedia Images

Ministerul Finanțelor a publicat, marți, proiectul de Ordonanță de Urgență care reglementează mult mai dur activitatea operatorilor de jocuri de noroc în România. Potrivit documentului, care ar putea fi aprobat în Guvern chiar săptămâna aceasta, se introduc taxe mai mari, alcoolul va fi interzis în incinta sălilor, iar operatorii trebuie să aibă sediul social în România.

Ministerul Finanțelor a publicat, marți seara, proiectul OUG care reglementează jocurile de noroc din România. Noile prevederi sunt mult mai dure și prevăd taxe mai mari pentru operatorii de jocuri de noroc, atât pentru licențiere, cât și pentru garanțiile depuse.

Astfel, proiectul arată că nivelul garanțiilor pentru acoperirea riscului de neplată este următorul:  Pentru activitatea de jocuri de noroc tradiționale, cu excepția cazinourilor, pentru anul 2024 se calculează în funcție de veniturile organizatorului, după cum urmează:

  • Până la 5.000.000 euro/an -  500.000 euro 
  • Între 5.000.001 și 20.000.000 euro/an -  800.000 euro
  • Peste 20.000.001 euro - 1.000.000 euro

Ministerul Finanțelor precizează că, de la 1 ianuarie 2025, garanția este de 1.000.000 euro, indiferent de nivelul de venituri al organizatorului.

Taxele sunt și mai mari în cazul cazinourilor mari, după cum se poate vedea în imaginea de mai jos:

Sediu social doar în România

Proiectul de OUG schimbă și modul în care licențele vor fi acordate. vor primi licență doar societățile care au sediul social în România, după cum preciza și premierul Marcel Ciolacu.

De asemenea, taxele anuale pentru licențiere vor crește considerabil.

  • Pentru jocurile loto: 200.000 euro
  • Pentru pariurile mutuale: 65.000 euro
  • Pentru pariurile în cotă fixă: 200.000 euro
  • Pentru pariurile în contrapartidă: 150.000 euro
  • Pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor:150.000 euro
  • Pentru jocurile caracteristice clubului de poker: 25.000 euro
  • Pentru jocurile tip slot-machine: 150.000 euro
  • Pentru jocurile bingo desfăşurate în săli de joc: 15.000 euro
  • Pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor reţelelor de televiziune: 150.000 euro

Guvernul vrea să limiteze și publicitatea agresivă. 

"Reclama și publicitatea pentru jocurile de noroc autorizate pe teritoriul național se face cu respectarea principiilor prevăzute la art. 10 alin. (3). Se posteaza la loc vizibil pe materialele de promovare seria și numărul licenței de organizare deținute de organizatorul de jocuri de noroc. (...) Publicitatea prin transmiterea de mesaje electronice nesolicitate care conțin informații cu privire la unul sau mai multe jocuri de noroc și reclama outdoor pentru jocuri de noroc, care depășește dimensiunea de 35 m2/panou/material publicitar, sunt interzise", se mai arată în proiectul OUG.

Publicitatea e interzisă chiar și-n exteriorul sălilor de joc. Proiectul menționează că "se interzice afișarea valorilor sau bunurilor acordate prin bonusuri, promoții sau "jack-pot"-uri reale sau simulate în exteriorul locațiilor în care se desfășoară jocurile de noroc".

Fără alcool în sălile de jocuri

Potrivit proiectului OUG, se impune interdicția de a comercializa alcool în spațiile destinate jocurilor de noroc, iar jocurile de tip slot-machine nu vor mai putea funcționa în baruri.

Măsura are ca scop protejarea jucătorilor sau a persoanelor aflate în situații de risc. Adicția de jocuri de noroc va fi monitorizată de ONJN - adică toți operatorii de jocuri de noroc vor avea acces în timp real la o bază de date referitoare la persoanele autoexcluse și indezirabile, constituită, la nivel național, în scopul combaterii și prevenției adicției de jocuri de noroc.

Acestă bază de date va fi gestionată de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN).

De asemenea, veniturile din contribuțiile organizatorilor jocurilor de noroc licențiați încasate de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc se virează în procent de 70% către bugetul de stat, din conturile de venituri bugetare în care acestea au fost încasate, în termen de 5 zile lucrătoare al lunii următoare încasării, iar procentul de 30% rămas din totalul sumelor încasate este utilizat pentru activitatea finanțată din venituri proprii, se mai arată în OUG.

Proiectul OUG poate fi consultat AICI. 

Editor : Ciprian Ioana

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trump amenință UE cu taxe, dacă nu cumpără mai mult petrol și gaze din SUA. Cât importă europenii de la americani

Elevii din ciclul preuniversitar pot promova doi ani de studiu într-unul, sub anumite condiții. Anunţul Ministerului Educaţiei

Grecia va elimina comisioanele și tarifele bancare pentru unele tranzacții cu amănuntul, pentru atenuarea efectelor crizei

ANAF dezminte un fake news privind taxa de 10% pe banii din conturile bancare ale românilor

Partenerii noștri