Live

Pentru 90% dintre români, salariul „mediu” din statisticile oficiale este un vis

Doru Cireaşă Data actualizării: Data publicării:

Cifrele Institutului de Statistică ne fac să ne simțim bine. Ultimele date spun că salariul ”mediu” nominal brut a fost în aprilie de 4.512 lei adică 980 de euro. În realitate însă 92% dintre români primesc sub această sumă arată un studiu difuzat miercuri de PIAROM. Aproape jumătate nu au nici salariul minim pe economie.

Aproximativ 46% dintre angajaţii din România sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, iar cei care câştigă peste 700 de euro reprezintă doar 16% din total, se arată într-un studiu privind dinamica pieţei muncii la nivelul principalelor industrii angajatoare, realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) cu sprijinul Inspecţiei Muncii, informează Agerpres.ro.

Cifrele vin să descrie un alt peisaj decât cel roz zugrăvit de Institutul Național de Statistică potrivit căruia salariu ”mediu” din România ar fi de 4.512. Cauza erorii este faptul că acea medie publicată de Statistică este puternic distorsionată de salariile mari luate în calcul la stabilirea mediei.

”O tendinţă îngrijorătoare este polarizarea forţei de muncă în zona salariului minim pe economie. Am analizat salariile brute de încadrare şi am constatat că aproximativ 46% dintre contractele de muncă sunt în zona salariului minim - vorbim de cifre valabile la 1 octombrie 2017. Aceasta în timp ce personalul cu peste 700 de euro cuprinde doar 16% dintre contractele de muncă”, a declarat miercuri Mihai Cioc, expert în cadrul PIAROM, într-o conferinţă de lansare a studiului.

Un alt aspect îngrijorător relevat se referă la scăderea ponderii specialiştilor, adică a personalului cu studii superioare, concomitent cu creşterea ponderii muncitorilor necalificaţi.

Cei mai mulâi salariați aflați în zona salariului minim se găsesc în Maramureș, cu peste 65%, Suceava, peste 64%, Vrancea cu 62%, Vaslui 61%, Harghita 60%. Ponderea celor cu salariu minim era în București de 34%.

”Un alt dezechilibru major este distribuţia pe vârste. Am constatat că, analizând muncitorii calificaţi versus muncitori necalificaţi, constatăm că pe intervalul de vârstă sub 30 de ani ponderea muncitorilor necalificaţi este foarte mare, este practic dublă faţă de cea a muncitorilor calificaţi. Cu alte cuvinte, constatăm că nivelul de calificare al generaţiilor care vin din urmă este mai redus decât al celorlalte generaţii şi, din acest motiv, constatăm că avem şi ocupaţii cu risc major, cerute de industrie, ocupaţii tehnice, de muncitori calificaţi, unde avem o pondere majoritară a salariaţilor cu vârsta de peste 50 de ani', a continuat Cioc.

El a arătat că acest lucru se întâmplă pentru că sistemul de învăţământ tehnic şi profesional nu este adaptat la cerinţele pieţei muncii.

Industria prelucrătoare este sectorul cu cei mai mulţi angajaţi din România, respectiv 1,23 milioane, urmat de comerţ, cu 889.415 de oameni, transporturi, logistică şi depozitare - 381.000 de contracte de muncă şi construcţii - 366.500 de salariaţi.

Salariul minim brut a crescut de la 1 ianuarie 2018 la 1.900 de lei.

Studiul integral este disponibil aici.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Anamaria Prodan, surpriză totală de ziua ei. În ce oraș a fost chemată de Ronald Gavril și cum a surprins-o pe impresară

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Salariul mediu net a fost de 5.268 de lei în luna octombrie. Cu cât a crescut față de luna precedentă (INS)

Rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie a crescut la 5,1%, de la 4,7% în octombrie. Ce produse și servicii s-au scumpit cel mai mult

Marcel Ciolacu: Putem face pasul final spre majorarea salariului minim, la 4050 de lei, din 1 ianuarie

Klaus Iohannis a promulgat legea privind salariul minim european

Partenerii noștri