Live

Paradoxul marilor economii. Salariile au rămas în urmă

Data publicării:
The Eurozone Crisis Deepens As Greece Attempts To Avoid Bankruptcy
Foto: Guliver/Getty Images

Economiile mari ale lumii traversează o perioadă paradoxală: șomajul este foarte redus, până la deficit de forţă de muncă, dar salariile nu cresc deloc sau așa cum ar trebui într-un astfel de context. Lipseşte câştigul de productivitate. În România, salariile cresc indiferent de productivitate, ceea ce ne costă - acum, prin inflație și mai târziu, prin lipsa de competitivitate.

Economiile mari ale lumii traversează o perioadă uşor paradoxală din punct de vedere al pieţei muncii: rata şomajului este extrem de scăzută, dar, totuşi, salariile stagnează. Un şomaj scăzut duce la deficit de muncă, aşadar angajatorii, de regulă, se luptă să-şi păstreze salariaţii. Acum, nu caută să-i ţină cu majorări salariale.

Un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică arată că la sfârşitul lui 2017, aproape 62% din locurile de muncă din economiile dezvoltate erau ocupate. E cel mai ridicat nivel de la criza financiară încoace. Dar creşterile salariale au avansat doar la jumătate faţă de ritmul din urmă cu 10 ani. O astfel de stagnare îi afectează, evident, pe cei cu venituri mai mici. OCDE identifică, însă, şi câteva explicaţii: creşterile de productivitate, generate de tehnologia avansată, sunt întâlnite în puţine companii. Restul au cam rămas în urmă, sunt reticente în a investi în inovare - şi atunci, dacă productivitatea e aceeaşi, la fel sunt şi salariile.

Unul din patru angajaţi nu are cunoştinte minime digitale, aşadar rămân pe aceleaşi poziţii, nu pot avansa şi nici nu se pot reorienta spre joburi mai bine plătite.

Sunt, desigur, şi factori geopolitici care influeanţează această reticenţă a companiilor la noile tehnologii: perspectiva unui război comercial şi BREXIT-ul sunt doar două dintre ele.

Datele Eurostat de la începutul săptămânii arătau că rata şomajului în Uniune s-a menţinut la 7% în luna mai, în scădere cu 0,7 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În România, e de 4,6% - mult sub media europeană - la fel, în scădere faţă de 5,1% în mai anul trecut.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Studiu Eurostat: România înregistrează cel mai mare declin de pe piața de muncă din UE

Ce spune Ilie Bolojan despre îngrijorarea premierului Marcel Ciolacu că nu vor mai fi bani pentru pensii și salarii

Lasconi: Ciolacu e foarte îngrijorat că pierdem bani. Deja am început să pierdem, nu vom mai avea pentru pensii, salarii

România, codașă la numărul de contracte de muncă part-time. De ce le ocolesc firmele. Explicațiile specialiștilor

Partenerii noștri