Paradox. Ar putea fi mai ieftin să mâncați la restaurant decât să comandați mâncare acasă
De luna viitoare, ar putea fi fi mai ieftin sa mâncaţi în oraş, decât să comandaţi aceeaşi mâncare acasă. Scăderea TVA de la 1 noiembrie vine însoţită de o situaţie cel puţin bizară pentru comercianţi.
Experiment Digi24: Cât costă cartofii prăjiți serviți la restaurant
Un comisar de poliție a fost prins în flagrant luând „taxă de protecție” de la patronul unui restaurant
Ed Sheeran și „Thor”, cuceriți de bucătăria românească. Un fel de mâncare le-a plăcut atât de mult, încât au cerut porție dublă
Experiența unui turist la un restaurant din Vama Veche a devenit virală
CNP pentru cumpărături online. Achizițiile scumpe ale românilor pe internet ar putea fi verificate de Fisc
Scandal după ce un restaurant le-a cerut părinților să nu-și lase copiii să alerge printre mese
Dăianu avertizează Guvernul: Sper să nu ajungem să plătim taxa prin inflație
Boloș vrea militarizarea inspectorilor ANAF
Un șofer a apăsat din greșeală pe accelerație și a intrat cu mașina într-un restaurant
Un exemplu vine din partea companiei de consultanţă Ernst and Young, potrivit căreia, ca urmare a modificărilor, o pizza livrată la domiciuliu va avea un TVA de 9%, în timp ce pentru una consumată la restaurant taxa pe valoare adăugată va fi de doar 5%, noua cotă aprobată prin ordonanţă de urgenţă. Asta pentru că doar agenţii care demonstrează că prestează o gamă mai largă de servicii, precum servirea la masă, vor putea beneficia de avantajul cotei reduse.
Deşi scăderea TVA de la 1 noiembrie are drept scop să reducă evaziunea şi să micşoreze preţurile, specialiştii atrag atenţia că vor apărea şi discriminări între comercianţi. Spre exemplu, o patiserie sau o altă afacere mică ce nu dispune de spaţiu de servire nu va putea aplica TVA de 5%. În acelaşi timp, o afacere mai mare, care dispune de spaţiu cu mese şi angajează ospătari, chelneri şi barmani va putea să aplice cota redusă.
În concluzie, proiectul nu este foarte bine definit, iar specialiştii cer clarificări în acest sens pentru a se şti exact ce afaceri vor putea să aplice cota redusă de TVA.
În ceea ce priveşte turismul local, ANAF s-a confruntat, în ultimii ani, cu un nivel crescut al evaziunii fiscale. Măsura privind reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru serviciile din industria ospitalităţii ar trebui să reprezinte un stimulent pentru declararea veniturilor, şi prin urmare, plata TVA de către agenţii economici.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News