Live

(P) Cum își pot repara procurorii și judecătorii greșelile? Soluția vine din asigurări

Data actualizării: Data publicării:

A greși este firesc și, de multe ori, cea mai buna metodă pentru a crește în carieră.

Nu însă și pentru cei peste 7.000 de magistrați din România, pentru care eroarea poate fi extrem de costisitoare, atât din perspectiva dezvoltării profesionale, cât și din punct de vedere financiar. De ce?

Pentru că în final erorile magistraților sunt plătite de ei înșiși, cu toate că statul român, prin Ministerul de Finanțe, este cel care suportă în primă faza prejudiciile cauzate cetățenilor și companiilor. Cum? Prin mecanismul acțiunii în regres sau simplu spus prin recuperarea sumelor plătite din bugetul public direct de la cei care au greșit: judecători sau procurori.

Asigurarea de răspundere profesională – soluția propusă de CSM. Și Allianz-Țiriac

Din păcate, o soluție care să garanteze prevenirea erorilor judiciare nu există și este puțin probabil să apară în viitorul apropiat, în pofida inovațiilor tehnologice.

Vestea buna vine însă din asigurări. Din luna octombrie a acestui an, judecătorii și procurorii au posibilitatea de a încheia o asigurare de răspundere profesională care le permite să scape de grijile inutile privind repercusiuni costisitoare în cazul unor erori.

Asigurarea este unică pe piață și se găsește în portofoliul Allianz-Țiriac, reprezentantul în România al celui mai puternic brand de asigurări din lume. Allianz-Țiriac a creionat produsul în urma discuţiilor cu reprezentanţii magistraţilor și urmărind prevederile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care a instituit obligativitatea unui astfel de asigurări pentru magistrați.

Polița Allianz-Țiriac acoperă, în varianta standard, prejudicii în limita a 250.000 de lei sau 500.000 de lei. Suma pe care magistrații o pot primi în cazul unei erori acoperite de asigurare poate ajunge însă și până la 500.000 de euro.

În plus, magistrații își pot recupera și cheltuielile de judecată pentru exercitarea dreptului la apărare.

Despăgubiri și pentru erori produse cu 3 ani înainte de încheierea asigurării

O caracteristică importantă a asigurării Allianz-Țiriac, inclusă în varianta standard, este perioada de retroactivitate de 3 ani. Aceasta înseamnă că magistratii vor primi sprijin financiar din partea asigurătorului chiar și în cazul erorilor săvârşite înainte de intrarea în valabilitate a poliţei, dacă prejudiciile au fost constatate şi aduse la cunoştinţă procurorului și judecătorului ulterior încheierii poliței, respectiv în timpul perioadei asigurate. Perioada de retroactivitate poate fi extinsă până la 5 ani, cu o primă suplimentară.

Și mai interesant este faptul că pentru magistrații care decid să reînnoiasca polița, Allianz-Țiriac menține perioada de retroactivitate, fără costuri suplimentare. Practic, la fiecare reînnoire, perioada de retroactivitate se extinde automat cu 12 luni. De exemplu, dacă în primul an de asigurare poliţa se încheie cu perioada standard de retroactivitate de 3 ani, în anul 2 de asigurare, perioada de retroactivitate acoperită de Allianz-Ţiriac va fi de 4 ani.

Mai multe detalii despre soluția Allianz-Țiriac pentru magistrații din România aici.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

(P) De la dor la grijă: Alături de cei dragi, indiferent de distanță, cu asigurările Allianz-Țiriac

În timp ce furia americanilor crește, directorii din domeniul sănătății se regrupează după asasinarea directorului UnitedHealthcare

Escroci costumați în urși au distrus mai multe mașini de lux ca să încaseze banii din asigurări. Un biolog i-a dat de gol

Bărbaţi reţinuţi după ce ar fi încercat să fraudeze asigurările auto prin înscenarea unui accident între un Lamborghini și un BMW

Partenerii noștri