OUG privind amânarea ratelor a fost publicată în Monitor. Până când pot fi depuse cererile și în ce condiții pot cere firmele amânarea
Ordonanța de Urgență adoptată luni de executiv, care prevede posibilitatea amânării ratelor la bancă până la o perioadă de 9 luni, a fost publicată în Monitorul Oficial. Românii vor putea depune la bancă solicitare pentru amânarea ratelor în următoarele 45 de zile, adică până la jumătatea lunii mai. Ordonanța prevede posibilitatea amânării ratelor, cu condiția ca persoanele care solicită acest lucru să nu aibă restanțe. „Cea mai curajoasă măsură din UE”, a scris ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, pe Facebook.
Conform Ordonanței de urgență, „măsura se acordă exclusiv debitorilor ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situația gravă generată de pandemia COVID-19”. Ministerul Finanțelor trebuie însă să emită în termen de 15 zile normele de aplicare, în care vor fi detaliate situațiile în care o persoană este afectată „direct sau indirect”.
Cum se solicită amânarea ratelor
Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, debitorii trimit creditorilor (bănci sau IFN-uri) o solicitare prin telefon sau pe email. Se poate opta pentru suspendarea ratelor pentru o perioadă cuprinsă între o lună și nouă luni. Banca analizează solicitarea și o aprobă în condițiile prevăzute de normele de aplicare.
În afară de creditele ipotecare, dobânda se capitalizează la soldul creditului, pentru perioada de suspendare, iar suma se plătește eșalonat. Adică, orice credit care nu este ipotecar adună dobândă, pentru perioada în care este suspendat.
În cazul creditelor ipotecare contractate de persoane fizice nu se mai adaugă dobândă la dobândă. „Dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit și reprezintă o creanță distinctă și independentă, creanță la care dobânda este 0%”, se arată în Ordonanța de Urgență.
Condiții impuse firmelor care vor să își suspende ratele
Pentru întreprinderile individuale și familiale, persoane fizice autorizate, profesii liberale sau persoane juridicie care au contracte de credit sau de leasing, amânarea ratelor se poate face dacă îndeplinesc cumulativ mai multe condiții.
Astfel, aceste firme trebuie să aibă întreruptă activitatea total sau parțial ca efect al deciziilor emise de autorități pe perioada stării de urgență și să dețină certificatul de situații de urgență emis de Ministerul Economiei sau certificatul de situații de urgență prin care se constată pe baza declarației pe propria răspundere că veniturile sau încasările au scăzut cu 25% în luna martie prin raportare la media lunilor ianuarie și februarie. De asemenea, pentru a-și amana ratele, respectivele firme nu trebuie să fie în insolvență.
Editor: Robert Kiss
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News