Live

OUG pentru declarația unică. Termenul de depunere s-a prelungit

Data actualizării: Data publicării:
Foto: gov.ro

Termenul de depunere a declarației unice a fost prelungit până la 31 iulie, prin ordonanță de urgență.  Proiectul a fost adoptat astăzi în ședința de Guvern.

ACTUALIZARE. E oficial. Declarația unică poate fi depusă până pe 31 iulie. 

S-a adoptat prelungirea cu două săptămâni, respectiv până la 31 iulie 2018, a termenului limită pentru depunerea declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice. Pentru depunerea online a declaraţiei unice în termenul prorogat se acordă o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit aferent anului 2018 şi plătit integral până la 15 martie 2019. Cu alte cuvinte, toate acele modificări făcute de Guvern în acest an în legătură cu depunerea declaraţiei unice rămân în vigoare, doar că termenul se prorogă până la 31 iulie”, a anunțat Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Aproape un milion de contribuabili trebuie să completeze formularul unic pentru a-şi declara câştigurile pe anul 2017 şi cele estimate pentru anul în curs. Însă doar 450.000 de persoane au făcut acest lucru deja.

Cine obţine venituri extrasalariale de peste 22.800 de lei trebuie să completeze declaraţia unică, pe baza căreia se calculează impozitul pe venit şi contribuţiile sociale. Documentul poate fi completat online caz în care poate fi obţinută o bonificaţie de 5%.

Alex Milcev - consultant fiscal: A doua este plata anticipată, cu venitul estimat pentru 2018 şi asigurările sociale, dacă plata se efectueayă integral până la 15 decembrie 2018, se mai acordă o bonificaţie de 5 la sută.

135.00 de mii de persoane au apelat la varianta online. Mai rapidă, în teorie, cu probleme în practică. Cei care au vrut să depună s-au confruntat cu erori când au încercat să completeze declaraţia unică sau, din contră, site-ul nici măcar s-a încărcat. Sfatul autorităţilor?

Eugen Teodorovici - ministrul finanţelor: Românii au venit, aşa cum suntem noi românii, în ultima clipă, deja sunt mii de accesari online, fapt ce a dus la întârzieri, nu blocare sau căderea site-ului, ei trebuie să încerce să se conecteze.

Exasperaţi, mulţi au mers direct la ghişeele ANAF.

- Online aţi încercat, funcţionează?
- Nu! De două zile.

- Să iau codul acela din spaţiul privat virtual e complicat, nu au sistemul încă pus la punct.

- Le-am luat, că nu am timp acum să le completez şi le aduc mâine.
- Pe internet aţi incercat?
- O să îi dau fetei, o să îi scriu informaţiile să le aibă trecute şi ea le transcrie.

- Este începutul, mi se pare foarte stufoasă şi încurcată toată problema, merg acasa să desfac firul în patru şi să vedem ce facem. Pe internet, suntem din generaţia veche, nu ne descurcăm.

- Ce nu am știut doamnele au fost foarte amabile. M-am mutat la ţară, obligaţiile fiscale le am aici, dar acolo nu am email şi atunci asta e situaţia.

Declaraţia unică este un formular în care sunt trecute pentru impozitare veniturile din chirii, drepturi de proprietate intelectuală, câştiguri din străinătate şi sume primite din arendă.


Mai sunt doar patru zile până la termenul la care românii care obţin venituri în afara salariilor trebuie să depună declaraţia unică, la ghişeu, prin poştă sau online. Probleme sunt mai multe: site-ul ANAF funcționează cu intermitenţe, la ghişee stai la coadă, iar bonificatiile promise de autorităţi nu sunt foarte clare.

Până acum, din cei peste 1 milion de contribuabili vizați au depus declarația unică doar 450 de mii, dintre care doar 135 de mii online.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Guvernul a aprobat procedurile legale pentru instruirea piloților ucraineni pe avioane F-16 în România

Ciolacu, replică pentru Ciucă: Stă pe margine și critică. Ce spune premierul despre banii din PNRR

Guvernul a aprobat rectificarea bugetară. „84% din deficit merge în zona de investiţii”

Și pensiile militare sub 3.000 de lei ar putea scăpa de impozitare. Ministrul Boloș anunță o ordonanță de urgență

Partenerii noștri