Live

Opoziția se întrece în inițiative legislative împotriva pensiilor speciale. Va reuși măcar una?

Doru Cireaşă Data publicării:

Parlamentul are în dezbatere mai multe inițiative legislative ce prevăd eliminarea sau modificarea sistemului de pensii speciale. Opoziția nu vorbește însă aceeași limbă, iar diferitele partide care o alcătuiesc nu par a susține inițativele celorlalți. Susținerea nu este acordată nici măcar la vot.

Foto: Eugen Tomac se întreabă ce trebuie pus în loc după eliminarea pensiilor speciale

Una dintre inițativele legislative în dezbatere, datând de anul trecut, a fost cea a deputatului Eugen Tomac, liderul Partidului Mișcarea Populară.

Proiectul legislativ iniţiat de PMP prevede anularea pensiilor speciale şi a fost adoptat de către Senat, anul trecut, decizională fiind Camera Deputaţilor. Iniţiativa vizează anularea pensiilor speciale ale mai multor reprezentanţi, precum cele ale Avocatului Poporului, deputaţilor, senatorilor, diplomaţilor dar şi ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti.

Proiectul lui a fost respins însă marți de către deputații Comisiei pentru Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului. Faptul l-a făcut să comenteze pe pagina sa de socializare:

„Este incredibil modul în care parlamentarii sar în apărarea propriilor beneficii, nemeritate, bineînțeles. În cadrul ședinței Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului a Camerei Deputaților, care tocmai s-a încheiat, proiectul de lege al PMP privind eliminarea tuturor pensiilor speciale a primit raport de respingere. Atenție, inclusiv cu participarea deputaților Opoziției! Cât de speriat să fii de perspectiva tăierii pensiilor speciale încât să te abţii de la vot? Să te numeşti opoziţie şi să ai o astfel de atitudine? Votul din comisie de astăzi exprimă cât de mult mint unii politicienii în campaniile electorale.

Singurul deputat care a votat pentru eliminarea pensiilor speciale a fost colegul nostru, Marius Paşcan”, a scris Tomac pe pagina sa.

„Opoziția s-a abținut. Și PNL și USR”, afirmă deputatul.

Un alt proiect asemănător, împotriva pensiilor speciale, a fost depus zilele trecute de către mai mulți parlamentari PNL. Are România nevoie de mai multe astfel de prevederi pe acest subiect? „Noi l-am depus un an de zile, domnul Florin Cîțu (unul dintre inițatori – n.red.) l-a depus acum câteva săptămâni”.

Dar prin ce diferă cele două proiecte? „Proiectul nostru spune că trebuie să eliminăm pensiile speciale, iar pentru magistrați, piloți și alte categorii trebuie să calculeze indemnizația ce au primit-o în perioada în care și-au desfășurat activitatea. De exemplu, să se calculze cât trebuie exact să plătească contribuție din suma care a primit-o, nu o pensie specială fără niciun fel de calcul de impact si contributivitate. Noi insistăm pe ideea de a fi plătite în funcție de contributivitate, inclusiv pentru primari și foștii parlamentari. Considerăm ca singurii care pot fi protejați sunt foștii veterani de război, foștii deținuți politici, militarii pe teatrele de operațiuni și atât. Doar pentru aceștia trebuie pensii speciale”, spune deputatul PMP.

„Noi vrem să le corectăm nu doar să le eliminăm, trebuie să punem ceva în loc. E injust ca eu, parlamentar, după două mandate, dacă mâine vreau să mă pensionez primesc de la stat 8.000 de lei ceea ce injust, în condițiile în care avem peste 4 milioane pensionari cu pensii sub 1.000 lei care au muncit 40 de ani”, spune el.

Tomac spune că unii au dreptul la pensii speciale. Spre exemplu, după 15 ani de pușcărie în perioada comunistă, deținut politic, e greu sa primești un suport mai bun decât ajutorul statului.

Deși proiectul său nu a fost susținut de PNL se declară gata să pună umărul la orice altă inițiativă care promovează eliminarea pensiilor speciale.

Va avea proiectul deputaților PNL mai multe șanse? Foştii parlamentari, judecători, procurori, personalul auxiliar al instanţelor şi parchetelor, foştii angajaţi ai Corpului Diplomatic, dar şi foştii angajaţi ai Curţii de Conturi şi cei din Aviaţia Civilă ar putea primi la pensie de 2 până la 5 ori mai puţin decât în prezent, prevede inițativa demarată de patru parlamentari PNL.

Aceasta a fost depusă recent la Senat de doi senatori PNL – Romulus Burlacu şi Florin Cîţu – şi doi deputaţi PNL – Cristian Buican şi Gigel Ştirbu.

Cum argumentează cei patru inițativa lor:

  • statul cheltuie un miliard de euro cu plata pensiilor de serviciu.

  • Pensiile de serviciu date celor 200.000 de pensionari români dezechilibrează major fondul de pensii.

  • Jumătate dintre deficitul înregistrat la fondul de pensii provine din aceste pensii speciale.

  • O cercetare sociologică a arătat că peste 80% din populația României solicită eliminarea pensiilor speciale.

  • Cinci milioane de pensionari au pensii în jurul a 1.100 de lei, iar judecătorii/procurorii au 17.000 lei, personalul aeronautic 10.000 lei, diplomații și personalul consular 5.000 lei și 5.500 lei polițiștii.

Proiectul parlamentarilor PNL a fost înregistrat săptămâna trecută la Senat și se găsește pe circuitiul de avizare la Consiile Legislativ, Superior al Magistraturii, Economic și Social și pentru obținerea unui punct de vedere la Guvern.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A anunțat că soția îl părăsește după 19 ani de căsătorie: ”Mi-a dat prea multe șanse”. Care ar fi, de fapt, motivul divorțului

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Opoziţia din Georgia pregătește o manifestaţie uriașă, pentru a anula alegerile pierdute: „Vom da afară ruşii din ţară!”

Alegeri în Georgia. Rezultate parțiale: Partidul de guvernământ Visul Georgian conduce cu 53% din voturi

Partidul lui Viktor Orban, depășit de opoziție pentru prima dată în 14 ani. Ce arată rezultatele unui sondaj în rândul alegătorilor

Ciucă, despre listele PNL nefinalizate de candidați de parlamentare: „Când e momentul nominalizării, este o efervescenţă mai aparte”

Partenerii noștri