NBIM, care operează cel mai mare fond suveran de pensii din lume, pleacă din China
Norges Bank Investment Management (NBIM), care administrează fondul de pensii guvernamental de 1,4 trilioane de dolari din Norvegia, pleacă din Shanghai. Acesta este încă un semn că marile companii globale își retrag operațiunile în cea de-a doua cea mai mare economie a lumii, transmite CNN.
Norges Bank Investment Management (NBIM) este cel mai mare investitor unic din lume pe piața de valori. La sfârșitul anului 2022, deținea acțiuni în valoare de aproximativ 42 de miliarde de dolari la aproximativ 850 de companii chineze. Aceste investiții vor fi gestionate în viitor de la centrul său din Asia, aflat în Singapore, a transmis compania.
Decizia de a-și închide biroul din Shanghai a fost determinată de „considerații operaționale” și nu afectează investițiile fondului sau strategia de investiții în China, a declarat NBIM într-un comunicat joi.
În prezent, în biroul din Shanghai sunt opt persoane, a spus firma. Compania se va asigura că procesul de închidere se desfășoară într-o manieră „ordonată” pentru toți cei afectați și va fi în conformitate cu cerințele locale, a adăugat acesta.
Retragerea pare să fie în concordanță cu tendința investitorilor internaționali de a-și diversifica operațiunile în afara Chinei, pe măsură ce incertitudinea crește cu privire la desfășurarea afacerilor în țară.
Planul de pensii pentru profesori din Ontario, unul dintre cele mai mari fonduri de pensii din lume, și-a închis echipa de investiții în capitaluri proprii din Hong Kong la începutul acestui an. Compania nu ar mai avea echipe de selecție de acțiuni centrate pe țară cu sediul în Asia, a declarat un purtător de cuvânt pentru CNN în mai.
Forrester Research, o firmă de cercetare și consultanță axată pe tehnologie din SUA, a plănuit, de asemenea, să reducă majoritatea analiștilor săi din China în aceeași perioadă. Firma a transmis într-un răspuns la CNN în mai că mutarea face parte din restructurarea sa globală și își va deservi clienții din China prin intermediul echipei sale globale de cercetare.
Economia Chinei este în dificultate
Piața imobiliară este într-o criză profundă și ar putea declanșa o criză mai mare a datoriilor. Tinerii se luptă cu șomaj record. Gospodăriile și întreprinderile își pierd încrederea în viitorul națiunii și nu sunt din ce în ce mai dispuse să cheltuiască sau să investească.
Reprimarea de către Beijing a firmelor occidentale din cauza preocupărilor de securitate națională a deranjat și afacerile străine. Firmele de consultanță au fost percheziționate de poliție, iar o lege a spionajului, care avea deja un domeniu de aplicare larg, a fost extinsă în aprilie pentru a acoperi o gamă mai largă de activități.
NBIM și-a înființat biroul din Shanghai în noiembrie 2007, la un an după ce autoritatea de reglementare chineză a acordat fondului suveran norvegian o licență de a tranzacționa direct la bursele din China continentală. A fost primul birou asiatic al companiei.
Firma, care este divizia de gestionare a investițiilor a băncii centrale norvegiene, a declarat că este în proces de mutare a funcțiilor operaționale ale regiunii Asia în Singapore. Acel birou a fost deschis în 2010, la trei ani după Shanghai.
„De-a lungul anilor, biroul nostru din Singapore a servit din ce în ce mai mult ca centru pentru întreaga regiune asiatică și a fost construit pentru a se ocupa de toate funcțiile operaționale, inclusiv pentru China”, se spune.
În prima jumătate a acestui an, fondul a înregistrat o rentabilitate de 10%, în valoare de 143 de miliarde de dolari, datorită creșterii sectorului tech determinate de inteligența artificială și a unei monede norvegiene mai slabe, se arată într-un raport privind veniturile.
Dar rentabilitatea a fost împiedicată de o pierdere a investițiilor imobiliare necotate și în energie regenerabilă, a adăugat acesta.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News