Live

Moody`s: Bulgaria, șanse peste România la recuperarea decalajelor față de media UE

Data actualizării: Data publicării:

Între Bulgaria și România, prima țară deține o poziție mai bună pentru recuperarea decalajelor față de Europa de Vest. Țările central și est-europene riscă să nu mai recupereze diferențele de venituri față de vest dacă nu își restructurează repede economiile și nu ameliorează productivitatea lor, spun economiștii Agenției americane de rating Moody`s.

Convergența țărilor din Europa Centrală ș de Est din punct de vedere a veniturile cu Uniunea Europeană riscă să încetinească dacă acestea nu își restructurează mai repede economiile și să înceapă a realiza câștigurile legate de productivitate, a declarat Moody's Investors Service într-un raport astăzi.

Raportul Moody's CEE-8 se concentrează pe statele membre ale UE din Europa Centrală și de Est: Cehia (rating pozitiv A1), Polonia (A2 stabil), Slovacia (A2 pozitiv), Slovenia (Baa1 stabil), Bulgaria (stabil Baa2), România și Ungaria (stabil Baa3) și Croația (stabilitate Ba2). Ratingurile sunt prezentate în ordinea descreșterii lor.

Salariile scăzute, forța de muncă calificată, finanțarea UE și integrarea în lanțurile de valori europene, împreună cu investiții străine directe considerabile (ISD), au determinat îmbunătățiri ale productivității de la sfârșitul anilor 1990.

Pe măsură ce aceasta a susținut creșterea și veniturile crescânde, un număr de țări din regiune au realizat îmbunătățiri ale puterii economice.

"Modelul de creștere tradițional al țărilor din Europa Centrală și de Est începe să rămână fără vlagă", a declarat Heiko Peters, vicepreședinte adjunct al Moody's, analist și co-autor al raportului.

"Viteza cu care națiunile din ECE-8 se apropie de restul nivelurilor de productivitate ale UE a încetinit semnificativ în perioada 2009-2017, în comparație cu perioada 2000-2008", spune raportul.

În ansamblu, țările cu cel mai mare potențial de recuperare sunt adesea chiar țările care se confruntă cu cele mai mari obstacole în realizarea acestui potențial, din cauza puterii lor instituționale relativ slabe, abilității de a inova și calității scăzute a capitalului uman.

Bulgaria și România prezintă cel mai mare potențial de recuperare, însă capacitatea acestora de a mobiliza acest potențial este limitată de puncte slabe în ceea ce privește instituțiile și disponibilitatea pentru inovare. Dintre acestea, Bulgaria este mai bine poziționată decât România.

Unele dintre țările care se evidențiază în ceea ce privește capacitatea lor de a realiza potențialul de productivitate - de exemplu Slovacia și Slovenia - au un potențial relativ scăzut de recuperare, ceea ce va afecta viteza lor de convergență.

Țările care prezintă o combinație promițătoare a potențialului de recuperare și capacitatea de a exploata acest potențial sunt Republica Cehă, Polonia și Bulgaria și, într-o măsură mai mică, Ungaria.

O continuare a îmbunătățirii productivității este esențială pentru viitoarea coeziune a UE. O încetinire sau chiar inversarea convergenței standardelor de viață CEE-8 cu UE ar putea duce la scăderea sprijinului popular pentru bloc, care ar putea ridica și mai mult aprobarea partidelor și a politicienilor populiști, apreciază Moody`s.

Economiști importanți români au avertizat recent că, fără reforme radicale în domeniul educației, infrastructurii de transport, productivității muncii, apare riscul ca România să intre într-o fază de platou, în care nu mai recuperează niciun decalaj față de Europa de Vest. Economiștii în cauză au exemplificat cu situația a diferite țări aflate în anii 50-60 mult în urma țărilor dezvoltate, cum a fost cazul Coreei sau țărilor sud-americane. Dacă prima dintre acestea a recuperat masiv decalajele de dezvoltare, celelalte le-au menținut. Evoluția pozitivă a Coreei este explicabilă prin politicile duse de creștere a productivității, dezvoltare a resurselor umane, infrastructurii. mediului antreprenorial, etc.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Reacția lui Boloș după ce Fitch a revizuit perspectiva ratingului României. „E un semnal de alarmă”

Alegerea lui Trump preşedinte crește riscurile pentru sănătatea fiscală a guvernului SUA, avertizează agenția de rating Moody's

S&P reconfirmă ratingul suveran al României şi perspectiva stabilă. Boloș: „E un semnal de încredere pentru investitori”

Ciucă: Decizia Moody's de a reconfirma ratingul României arată că ţara are „o economie robustă”. „E rezultatul guvernării liberale”

Partenerii noștri