Live

Ministrul Economiei: Furnizorii de gaze fac o golănie cu preţurile din ofertele trimise acum clienţilor. Asta nu va rămâne așa!

Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Economiei Virgil Popescu a criticat practica actuală a furnizorilor de gaze naturale de a trimite clienţilor oferte de contracte pentru perioada de după liberalizarea pieţei la un preţ similar cu cel din contractele anterioare. „Este o golănie, în condiţiile în care preţul de achiziţie al gazelor de către furnizori va fi mult mai mic după liberalizare, spune Virgil Popescu.

"Ceea ce fac furnizorii în momentul de faţă - să trimită oferte (pentru perioada de după 1 iulie 2020, când se liberalizează piaţa gazelor naturale, n.r.), 'semnaţi cu noi', că vă ţinem preţul constant, eventual vi-l mai scădem cu un 1-2-3 lei, iar mi se pare o golănie, ca să-i spun tot aşa, pentru că nu poţi să vii în acest program de Gas Programme Release în care tu (furnizorii de gaze, n.r.) nu cumperi gazul la 25 (de lei/MWh, n.r.), dar îl cumperi la 28, la 30 de lei, deci cu mult sub preţul cu care îl cumpărai, şi tu menţii preţul către clientul casnic sau către clientul industrial care îţi este captiv la acelaşi preţ. Ori acest lucru nu se poate întâmpla, acest lucru nu va rămâne aşa, o să am o întâlnire cu furnizorii să le explic că reducerea sau cel puţin parte din reducerea preţului la achiziţie să se regăsească în preţul consumatorului", a afirmat Virgil Popescu, la B1 TV, citat de Agerpres.

Virgil Popescu a spus că a discutat cu Consiliul Concrenței despre modalitatea de intervenție.

"Nu-i vom lăsa ca profitul pe care l-ar putea obţine din diminuarea preţului la gaze, tot pe seama producătorilor, pentru că tot producătorii vor fi cei fraieriţi, de data asta preţul este jos şi n-ai ce să-i faci... Ne vom asigura că acea diferenţă se va regăsi în jos în factură. Avem instrumente pe Legea Concurenţei. Noi am discutat deja cu Consiliul Concurenţei, el urmăreşte foarte bine comportamentul în piaţă al jucătorilor furnizori de gaze, şi vom lua măsuri: vom interveni în Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, şi le vom limita adaosurile, dacă vor distorsiona piaţa şi nu vor înţelege că nu poţi să exploatezi acest moment pe seama producătorilor şi a consumatorilor. (...) Nu vreau speculaţii pe piaţă şi mă voi uita ca să nu existe speculaţii pe piaţă. Vă spun foarte ferm că vom interveni dacă vom vedea comportament (neconcurenţial al furnizorilor, n.r.)", a adăugat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a subliniat că în prezent preţul gazelor naturale în hub-ul de la Baumgarten este foarte mic, de aproximativ 25 de lei per megawat.
Virgil Popescu a susţinut că la iarnă preţul de pe facturile de gaze naturale ale populaţiei vor scădea cu 1-2%

„Mă aştept ca şi în perioada de iarnă preţul să fie mai mic şi mă aştept ca preţul mediu să fie mai mic, pentru că estimările noastre sunt că în România se va tranzacţiona gaz, chiar pentru perioada de iarnă, undeva în jurul cifrei de 50 de lei, poate 55 de lei maxim. Asta înseamnă că este sub preţul achiziţiei din momentul de faţă, asta înseamnă că oricum preţul trebuie să scadă pe factură, inclusiv iarna. Iar dacă luăm o medie iarnă-vară, va trebui să avem o scădere care să se simtă în buzunarul românilor şi vă spun sincer că vom urmări acest lucru. Dacă nu se va întâmpla acest lucru de bună-voie, vom interveni pe Legea Concurenţei. Nu putem lăsa ca cineva să profite de pe urma acestei liberalizări, care până la urmă este o liberalizare făcută ca să scadă preţul cetăţeanului, clientului industrial, să câştige toată lumea", a explicat Virgil Popescu. 

Redactare Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Nu ne vom lăsa şantajaţi.” Reacția cancelarului Karl Nehammer după ce Rusia a anunțat că oprește livrările de gaze către Austria

Gazda conferinței pentru climă COP29 spune că „petrolul este un dar de la Dumnezeu” 

Imperiul de afaceri al unora dintre cei mai bogați oameni de pe planetă a ajuns într-un punct critic. Cine le va lua locul

Cum omoară aragazul 40.000 de europeni pe an. O problemă „mult mai gravă decât am crezut”, arată un nou studiu

Partenerii noștri