Live

Migranţii devin tot mai importanţi pe piaţa muncii, arată un studiu al OIM

Data publicării:
Foto: Getty Images

Numărul migranţilor care lucrează departe de casă a crescut rapid în ultimii 10 ani, iar banii trimişi de aceştia în ţările lor însumează mai mult decât totalul investiţiilor străine şi ajutorului pentru dezvoltare pentru aceste ţări, indică un studiu al Centrului pentru analiza migraţiei din cadrul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) citat marţi de dpa, potrivit Agerpres.

Numărul lucrătorilor migranţi de pe plan mondial a fost de aproape 170 de milioane în 2020, de peste trei ori mai mulţi decât în 2010, potrivit OIM, care citează datele Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

Străinii reprezintă 5% din forţa de muncă globală, în creştere de la 2% în 2010.

Pandemia de coronavirus a arătat rolul important pe care îl joacă aceştia în ţările gazdă: în Marea Britanie, de exemplu, o treime din toţi medicii sunt străini, potrivit analizei OIM pe baza cifrelor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Numărul străinilor care lucrează în domeniul sănătăţii este mare şi în Germania, SUA, Franţa, Spania şi Italia.

În total, migranţii din 50 de ţări cu venituri mici şi mijlocii cuprinse în studiu au trimis în 2020 în statele lor circa 540 de miliarde de dolari. Este vorba de ţări cu un PIB per capita de până la 4.000 de dolari, în care în acelaşi an investiţiile străine şi ajutorul pentru dezvoltare au totalizat împreună circa 440 miliarde de dolari.

În ţări cum sunt El Salvador, Liban, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Tonga, banii trimişi acasă de lucrătorii migranţi au reprezentat peste o treime din PIB total, mai arată raportul OIM.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Teama de concediere, marea frică a angajaților români. Studiu: Șeful, principalul stres la serviciu

Ciolacu recunoaște că România a fost deja afectată de criza economică din Europa. „Nu intrăm în recesiune”

Confruntări între angajați și conducere la Volkswagen, pe fondul scăderii vertiginoase a profiturilor. Marasmul industriei auto germane

Olanda introduce controalele la graniţe şi returnarea migranţilor către Belgia şi Germania

Partenerii noștri