Live

Insider: Strategia controversată pe care tot mai mulți angajați o folosesc ca să obțină măriri de salariu

Data publicării:
Tot mai mulți candidați aplică pentru joburi pe care nu le doresc cu adevărat – ei caută doar să primească o ofertă pe care o pot folosi ca să își forțeze șefii să le dea o mărire de salariu. Foto: Profimedia Images

Tot mai mulți angajați vânează joburi pe care nu au nicio intenție să le accepte doar ca să își forțeze șefii de la actualul loc de muncă să le facă o contraofertă și să obțină salariul pe care și-l doresc, scrie Business Insider.

Când Michelle Reisdorf a intrat în domeniul recrutării acum 26 de ani, era aproape sigură că persoanele care participă la interviurile de angajare vor accepta oferta pe care o primesc. Zilele acestea, însă, Reisdorf a descoperit că regulile jocului s-au schimbat. Tot mai mulți candidați aplică pentru joburi pe care nu le doresc cu adevărat – ei caută doar să primească o ofertă pe care o pot folosi ca să își forțeze șefii să le mărească salariul.

„Candidații vânează oferte acum mai mult ca niciodată”, a spus Reisdorf, director al firmei de angajare Robert Half. „Ei fac ceea ce e mai bine pentru ei și, pentru că au atât de multe opțiuni, pot explora și se pot folosi de ceea ce cunosc despre alte companii ca să obțină mai mult din situația lor actuală de la locul de muncă.”

Nu e nicio surpriză că angajatorii urăsc faptul că oamenii folosesc ofertele de angajare ca să le forțeze mâna. Managerii din domeniul recrutării se plâng și ei că își pierd timpul cu angajații care nu doresc cu adevărat să își schimbe locul de muncă, iar șefii care se văd nevoiți să vină cu noi contraoferte se întreabă unde a dispărut loialitatea angajaților lor.

Dar ce spune această situație despre felul în care companiile gestionează măririle de salariu dacă angajații sunt forțați să primească o altă ofertă de angajare înainte ca șefii lor să îi plătească atât cât valorează cu adevărat?

„Angajații își dau seama că este un mare hău între ceea ce au și ceea ce ar putea să obțină”

Strategia ar putea să funcționeze pentru angajații dintr-o piață a muncii normală, atunci când este dificil să găsești un alt job și încă și mai greu să găsești un job mai bine plătit decât cel pe care îl ai deja.

În ultimul an, însă, angajații au realizat că loialitatea față de sefi nu plătește la fel de bine ca o altă ofertă de angajare. Este ca atunci când ameninți să te desparți de partener pentru ca acesta sau aceasta să te aprecieze mai mult.

„Nu poți să îi blamezi”, a spus Reisdorf. „Angajații își dau seama că este un mare hău între ceea ce au și ceea ce ar putea să obțină.”

Nimănui nu îi place să își caute un loc de muncă pe care nu și-l dorește. De la toate documentele pe care trebuie să le scrii până la seria fără sfârșit de interviuri și negocieri pe care trebuie să le susți, căutarea unui nou job consumă mult timp și energie. Nu este o bătaie de cap pe care să o accepți cu ușurință – cu excepția cazului în care este singura ta opțiune ca să obții o mărire de salariu însemnată.

În cele mai bune companii, standardul ideal este ca toată lumea să primească atât cât merită de la bun început. Angajatorii inteligenți își compară propriile salarii cu cele de pe piață, eliminând proactiv orice decalaj între salariile pe care angajații lor le câștigă și cele pe care le-ar putea obține dacă ar merge în altă parte.

Cât de bine se premiază loialitatea la locul de muncă?

În ultimul timp, odată cu creșterea salariilor din timpul perioadei supranumite „Marea Demisie”, unele companii au început chiar să reevalueze salariile de mai multe ori pe an pentru a ține pasul cu piața.

„Companiile care reușesc să își păstreze staff-ul premiază performanța pe tot parcursul anului”, a spus Nick Louca, șeful biroului de la New York al companiei de recrutare Robert Walters. „Nu ar trebui să fii nevoit să ameninți că vei pleca pentru a obține banii pe care îi meriți.”

Pentru majoritatea angajatorilor, însă, manualul departamentului de resurse umane rămâne neschimbat: angajează la ratele obișnuite și apoi împart măriri anuale de salariu relativ mici, media fiind de 3% în ultimii 10 ani.

Ca urmare, cu cât o persoană stă mai mult la aceeași companie, cu atât mai mare este diferența dintre remunerația angajatului și banii pe care i-ar putea obține pe piață.

Companiile știau dintotdeauna că nu le dau angajaților lor cei mai loiali salariile pe care le merită, dar piața fierbinte a joburilor care a apărut pe timpul pandemiei de coronavirus a dezvăluit acest secret pentru toată lumea.

Disperați să atragă angajați cu experiență, angajatorii au început să ofere salarii care ar fi fost considerate șocante cu doar câțiva ani în urmă. Chiar și odată cu calmarea perioadei nebune de angajări și creșterea numărului de concedieri din ultimele luni, diferența dintre salariile noilor angajați și a celor care au rămas la vechiul loc de muncă a rămas constantă: în jur de 7% în favoarea primei categorii.

Citește și: „Am 40 de ani și vreau să învăț o nouă meserie”. Răspunsurile primite de la firmele care oferă cursuri de reconversie profesională

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România, codașă la numărul de contracte de muncă part-time. De ce le ocolesc firmele. Explicațiile specialiștilor

Teama de concediere, marea frică a angajaților români. Studiu: Șeful, principalul stres la serviciu

Control ITM la Arena Națională: peste 600 de angajați munceau ilegal. Amenda primită

Număr record de job-uri subvenționate pentru integrarea șomerilor pe piața muncii. Anunțul făcut de Ministerul Muncii

Partenerii noștri