Indemnizație la nivelul unui salariu minim brut pentru PFA și întreprinderile individuale
Persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale afectate de criza generată de pandemia de coronavirus, care nu se încadrează pentru șomaj tehnic, vor primi o indemnizație fixă la nivelul unui salariu minim brut pe perioada stării de urgență, a spus Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului.
„Nu lăsăm pe nimeni în urmă, inclusiv PFA-urile și întreprinderile individuale sau familiale, indiferent dacă au contribuit sau nu la fondul de șomaj. Pentru alte forme de angajare decât contractul individual de muncă, am prevăzut în Ordonanța de Urgență 30/2020 categoria de beneficiari ”alți profesioniști” care, dacă și-au întrerupt activitatea comercială pe perioada stării de urgență, vor primi o indemnizație fixă la nivelul unui salariu minim brut pe economie”, a scris Ionel Dancă pe Facebook.
El a precizat anterior, într-o intervenție la Digi24, că alocarea bugetară pentru șomajul tehnic este de aproximativ 4 miliarde de lei, în condițiile în care această alocare ar putea să acopere necesarul pentru până la un milion de persoane.
„Primul pachet de măsuri are un efort bugetar de peste 2% din PIB, peste 30 de miliarde de lei, însă prin efectul de multiplicare în economie, impactul este de 100 de miliarde de lei. Ne referim la sumele alocate pentru aceste măsuri în mod direct, dar sunt și angajamentele de plată ale statului pe care trebuie să le onorăm cu prioritate – rambursarea de TVA de până la 9 miliarde de lei, concedii medicale în valoare de 2,7 miliarde de lei și alte deconturi restante. Așadar efortul bugetar direct este de 30 de miliarde de lei, dar impactul pozitiv în economie prin efectul de multiplicare este în valoare de 100 de miliarde de lei”, a mai spus Dancă.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News