Grindeanu spune că va demisiona din fruntea ANCOM după ce memorandumul privind tehnologia 5G va intra în dezbatere parlamentară
Sorin Grindeanu a afirmat, duminică, că va demisiona, în septembrie, din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), după intrarea în dezbatere parlamentară a memorandumului România-SUA privind tehnologia 5G, transmite Agerpres.
Întrebat, în cadrul unei conferințe de presă de la sediul PSD, dacă va demisiona de la ANCOM, având în vedere că a fost ales recent prim-vicepreşedinte al social-democraților, el a răspuns: "Din momentul în care am intrat în incompatibilitate (...) odată cu revenirea în PSD, conform legii am 90 de zile în care să aleg şi să ies din incompatibilitate. Vă spun cât se poate de tranşant că alegerea am făcut-o. Deci, în luna septembrie, nu aştept cele 90 de zile, voi demisiona de la ANCOM".
El a motivat acest termen de memorandumul România-SUA privind tehnologia 5G, semnat în vara anului trecut.
"În acest moment se află în dezbatere publică, în transparenţă decizională, proiectul de lege pentru transpunerea memorandumului cu Statele Unite, semnat în vara anului trecut, în legislaţia din România. Acest lucru mi-l doresc să intre pe făgaşul normal. S-a lucrat foarte mult, au fost foarte multe discuţii la nivel ministerial. Cred că în următoarele două-trei săptămâni intră acest proiect în dezbatere parlamentară, într-o formă care transpune cât se poate de clar memorandumul".
Grindeanu a spus că este "susţinător total" al acestui act.
"Poziţia mea e cât se poate de clară şi v-o transmit încă o dată: susţin total transpunerea memorandumului cu Statele Unite, fără niciun fel de nuanţe, semnat anul trecut între noi, Guvernul României, România, până la urmă, şi Statele Unite ale Americii. E un memorandum care în săptămânile viitoare îşi va găsi transpunere în legislaţie, pentru că memorandumul nu ţine loc de lege", a afirmat el.
România trebuie să evalueze furnizorii de echipamente 5G
Guvernul României s-a angajat să evalueze riguros vânzătorii de echipamente 5G, reiese din memorandumul de înțelegere semnat de între România și Statele Unite, făcut public de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaţionale.
Concret, guvernele celor două țări susțin nevoia respectării unor criterii de evaluare a furnizorilor de tehnologie 5G pentru a proteja rețelele în fața accesului neautorizat sau posibile interferențe.
Redactor: Alexandru Costea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News