Live

Gigantul McKinsey acceptă să plătească încă 230 de milioane de dolari în scandalul legat de criza opioidelor

Data publicării:
Sursa foto: Profimedia Images

Firma de consultanță McKinsey a acceptat să plătească 230 de milioane de dolari pentru a încheia mai multe procese și investigații derulate pe teritoriul american în scandalul legat de criza opioidelor. Compania americană e acuzată că a jucat un rol extrem de important, colaborând îndeaproape cu Purdue Pharma și alți giganți din domeniul farmaceutic în alimentarea dependenței de Oxycontin.

Compania de consultanță McKinsey & Co a ajuns la o înțelegere în valoare de 230 de milioane de dolari pentru a soluționa o multitudine de procese intentate de mai multe administrații locale și districte școlare din SUA, care au susținut că McKinsey a jucat un rol esențial în alimentarea crizei dependenței de opioide. E vorba de serviciile oferite de McKinsey celor de la Purdue Pharma, companie intrată în faliment.

Înțelegerile, care așteaptă și aprobarea judecătorilor, au fost dezvăluite în documentele trimise marți la tribunalul federal din San Francisco.

Această sumă substanțială se adaugă la cele 641,5 milioane de dolari pe care McKinsey le-a plătit deja pentru a soluționa reclamațiile depuse de procurorii generali din mai multe state americane. 

Conform termenilor înțelegerilor, McKinsey va debloca 207 milioane de dolari pentru a soluționa reclamațiile formulate de comitate și municipalități, iar alte 23 de milioane de dolari vor fi alocate pentru a răspunde reclamațiilor depuse de districtele școlare publice.

Un avocat care reprezintă guvernele locale a lăudat acordul și l-a descris drept "un rezultat puternic pentru comunitățile afectate de această criză", potrivit Reuters.

McKinsey plătește, dar nu-și recunoaște vina pe deplin

Este important de menționat că McKinsey nu a recunoscut nicio abatere în această chestiune. Într-o declarație, firma de consultanță a susținut că este de părere că activitatea sa din trecut a fost desfășurată în limitele legii.

Mai mult, McKinsey a precizat că, în 2019, a decis să nu mai ofere consultanță companiilor farmaceutice care au avut legătură cu criza opioidelor. 

În ultimii ani, justiția americană a arătat cum serviciile de consiliere acordate Purdue Pharma LP, producătorul analgezicului OxyContin, și altor producători de opioide a alimentat dependența. McKinsey i-a sfătuite pe aceștia cum să vândă mai multe medicamente, în timp ce autoritățile americane încercau să combată criza supradozelor.

Aproape jumătate de milion de persoane au murit în Statele Unite între 1999 și 2018 din cauza supradozelor cu opioide, potrivit Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Banii plătiți de firma de consultanță vor fi folosiți de state și pentru prevenția și tratarea dependenței de opioide precum și pentru recuperarea pacienților.

Compania Purdue Pharma, unul dintre cei mai mari clienți ai McKinsey, a pledat vinovată în trei capete de acuzare legate de promovarea OxyContin ca parte a unei înțelegeri în valoare de 8 miliarde de dolari încheiate în luna octombrie a anului trecut.

La momentul respectiv Associated Press nota că este cel mai răsunător proces în care guvernul federal trage la răspundere un producător major de medicamente pentru rolul său in criza opioidelor.

Editor : C.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pensiile în ianuarie 2025 se livrează cu întârziere. Ce spun reprezentanții Poștei Române despre data la care românii vor primi banii

Șefa Trezoreriei SUA, avertisment privind manipulări pe piața valutară

400.000 de dolari falși, schimbați la bancomate. Falsificatori de bani, vizați de percheziții în București și Giurgiu

Ce se va întâmpla cu dosarele penale ale lui Trump după alegeri

Partenerii noștri