Live

Florin Cîțu: Luăm în calcul reducerea temporară a TVA la energie pentru IMM-uri, de la 19% la 5%

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Premierul interimar Florin Cîțu a declarat că analizează soluțiile de temperare a prețurilor mari la energie și Guvernul ia în calcul ca, pe o perioadă de 6 luni, să reducă TVA la energie, de la 19% la 5%, pentru IMM-uri.

Întrebat despre plafonarea prețului la gaz, măsură ce va fi inclusă în proiectul de lege de la Parlament privind OUG de compensare a facturilor la energie, Florin Cîțu a afirmat: „Forma finală a amendamentelor va fi prezentată luni. Am vorbit și cu ministrul Energiei.

Dacă Ministerul Finanțelor este de acord, s-ar putea ca temporar, pentru o perioadă de 6 luni de zile, până la sfârșitul lui martie, să reducem TVA la energie, de la 19% la 5% pentru IMM-uri. Sunt 500.000 de companii”, a declarat Florin Cîțu.

Acesta invocă rating-ul stabil reconfirmat de agențiile americane Standard & Poor’s și Moody’s.

„Dacă nu am fi avut această creștere economică, mai multe resurse la buget, nu am fi putut să implementăm. O reducere de TVA înseamnă o gaură la buget.

Facem aceste măsuri, care înseamnă creștere de cheltuieli, fără să afectăm deficitul, dar mai mult, agențiile de rating ne spun că știu de aceste măsuri, că au încredere să reducem deficitul bugetar în perioada următoare”, a spus Cîțu.

Asociația Furnizorilor de Energie susține reducerea TVA și a accizei la electricitate și gaze

Reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei electrice și a gazelor naturale, precum și scutirea de la plata accizei sunt măsuri recomandate de Comisia Europeană, care vor reduce factura la consumatori, arată un comunicat emis vineri de Asociația Furnizorilor de Energie din România – AFEER, citat de Mediafax.

Măsuri precum plafonarea prețului sau amânarea plății facturilor de către consumatori, deși pe perioada aplicării pot constitui un sprijin aparent pentru consumatorii cărora li se vor aplica, nu sunt cele mai potrivite și benefice deoarece acestea vor crea efecte nocive, în lanț, după aplicare, susține asociația.

„Spunem acest lucru deoarece consumatorii care își vor amâna obligațiile de plată a energiei electrice și/sau a gazelor naturale din perioada următoare, vor ajunge în situația de a acumula sume mari de plată care se vor adăuga consumului anului viitor. În plus, am văzut cu toții că o astfel de măsură, de amânare a plății facturilor, care s-a aplicat pe perioada stării de urgență, nu a rezolvat situația. Din contră, a condus la reeșalonări la plată pentru consumatori și mari dificultăți de cash flow pentru furnizori.

Neîncasarea sumelor aferente de la clienții finali se va resimți în cascadă asupra tuturor părților implicate pe lanțul de alimentare, având în vedere că circa 90% din contravaloarea sumelor încasate de furnizori de la clienții finali reprezintă sume în transfer (costuri pass-through) către operatorii de distribuție, operatorul de transport și producători.

Furnizorii sunt cei care, deși își asumă toate riscurile legate de alimentarea cu energie într-un context de piață extrem de dificil, vor fi grav afectați de aceste măsuri încasând mai puțin, dar rămân cu obligația plăților în avans pentru achiziția de gaze naturale și energie electrică, și a celor către operatorii de retea, cât și la bugetul de stat.

Furnizorii de energie electrică și gaze naturale vor fi cei mai afectați; se poate ajunge în scurt timp la situații de insolvență și faliment în rândul acestora, cu efecte directe negative asupra consumatorilor și în piața de energie”, arată AFEER.

Asociaţia Furnizorilor de Energie din România, înfiinţată în anul 2006, cuprinde 35 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică, care asigură furnizarea energiei electrice atât către consumatori persoane fizice, cât şi către IMM-uri şi consumatori din toate categoriile de agenţi economici care activează în România, cu o cotă de piaţă de circa 90% din consumul final de electricitate.

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Blocaj în negocierile pentru Guvern. PNL insistă să ia Dezvoltarea, UDMR nu cedează

Nicușor Dan: Suntem în mijlocul unei crize sociale. Nu ne permitem încă câteva luni de instabilitate

PSD insistă ca Ciolacu să rămână premier și în viitorul Executiv. Paul Stănescu: „Încerc să-l conving.” Cum arată acum noul Guvern

Premierul ungar Viktor Orban, primit de Marcel Ciolacu, la Guvern. Cei doi au discutat despre avantajele aderării României la Schengen

Partenerii noștri