Live

EXCLUSIV. Cîțu: Guvernul pregătește înghețarea salariilor. Teodorovici: Documentul e real, dar e un scenariu

Data actualizării: Data publicării:

Guvernul pregăteşte anul viitor îngheţarea salariilor din tot sistemul bugetar la nivelul lunii decembrie 2018, avertizează senatorul liberal Florin Cîţu. Parlamentarul susţine că executivul ar introduce astfel primele măsuri de austeritate economică din acest mandat.

Senatorul PNL citează un document pe care Guvernul l-a trimis Comisiei Europene în care anunţă măsuri radicale pentru reducerea deficitului bugetar.

Mai mult, Guvernul ar urma să amâne aplicarea legii salarizării unitare, tot pentru că aceasta ar duce la majorări de salarii consistente în sectorul bugetar. Conform documentului citat de Florin Cîţu, prin aceste măsuri executivul ar ţinti o reducere a deficitului bugetar până la un nivel de 2,58 la sută din produsul intern brut, un nivel care ne-ar încadra în limita de maximum 3 la sută deficit din PIB, limita impusă de Comisia Europeană.

„PSD i-a trădat şi i-a minţit pe români. România în criză economică – PSD introduce măsuri de austeritate în 2019. Într-un document trimis Comisiei Europene, în urmă cu câteva zile, PSD+ALDE promit îngheţarea salariilor în sectorul bugetar în 2019 la nivelul lui decembrie 2018. PSD+ALDE nu mai aplică legea salarizării unitare (astfel recunosc falimentul programului de guvernare şi mă confirmă). Asta înseamnă că salariile sunt tăiate cu echivalentul ratei inflaţiei. În plus creşterea dobânzilor va tăia şi mai mult din puterea de cumpărare”, a transmis senatorul liberal într-o postare pe Facebook.

Florin Cîţu mai susţine că legea pensiilor este o minciună. „Este clar că legea pensiilor este doar o minciună. Nu sunt bani pentru aplicarea legii salarizării unitare şi PSD+ALDE mint că dublează pensiile”, scrie senatorul PNL.

Reacția ministrului de finanțe, Eugen Teodorovici: Documentul e real, dar este un scenariu

În replică, ministrul finanţelor Eugen Teodorovici susţine că nu s-a luat o decizie fermă în acest sens. El a confirmat la Digi24 că documentul respectiv a fost trimis de Guvern  Comisiei Europene, dar spune că ceea ce scrie în el reprezintă doar un scenariu de lucru, unul din multele luate în calcul în acest moment.

Este un document trimis Comisiei Europene. Dl. senator n-a făcut altceva decât să preia un document public și să îl pună pe pagina proprie de Facebook.  Este un document care prezintă un scenariu, e un document de lucru, prezintă o posibilă variantă trimisă Comisiei Europene, pentră că acesta este modul în care Guvernul lucrează de ani de zile și orice stat membru asta face: trimite Comisiei Europene discuții, scenarii, calcule, pentru ca într-un final să luăm o decizie într-un fel sau altul”, a declarat Eugen Teodorovici la Digi24.

El a mai afirmat că Ministerul de Finanţe propune şi ca legea salarizării să se aplice până în 2020 şi nu până în 2022, pentru a nu fi angajate măsuri dincolo de mandatul acestui guvern.

„În câteva săptămâni noi intrăm în Guvern cu proiectul de buget pe 2019, document în cadrul căruia vom regăsi varianta finală, este un scenariu propus de Ministerul de Finanţe în urma unor calcule şi chiar o propunere de aplicare a legii salarizării nu până în 2022, ci până în 2020, tocmai pentru a arăta foarte clar că suntem siguri de ceea ce facem, că nu aplicăm măsuri dincolo de mandatul acestui guvern, adică 2020”, a explicat Teodorovici.

Ministrul de Finanţe a mai spus că pe lângă îngheţarea salariilor bugetarilor o altă măsură propusă este îngheţarea numărului de angajaţi în zona de administraţie, dar şi o restructurare a acesteia.

„Îngheţarea angajărilor la stat este o măsură propusă de noi. O îngheţare a numărului de angajaţi în zona de administraţie publică centrală, de asemenea o restructurare, o eficientizare a administraţiei publice centrale, este de bun-simţ şi ceea ce noi spunem de ani de zile sau toţi politicienii spun că este nevoie de o administraţie mult mai eficientă. Dădeam exemplu faptul că la Ministerul de Finanţe funcţiile-suport sunt undeva la 18 la sută din întregul personal al ministerului, iar la alte ministere undeva peste 30 la sută, ceea ce trebuie să se schimbe, pentru că administraţia nu trebuie să fie nici supradimensionată, nici să cheltuie nejustiticat banul public”, a precizat ministrul de finanţe.

El a mai declarat că mărirea salariului minim pe economie din ianuarie 2019 este posibil să se realizeze mai devreme de această dată, iar de anul viitor punctul de pensie va creşte cu 15 la sută. 

„Aşa cum am propus în proiectul de lege pentru pensii aprobat de Guvern şi trimis în Parlament anul viitor o creştere de 15 la sută a punctului de pensii, da, se va respecta. Mai mult, salariul minim pe economie propus de noi pentru anul viitor la 2.080 este un calcul pe care noi îl facem, încercăm să aplicăm mai devreme această creştere a salariului minim, mai devreme de ianuarie 2019”, a menţionat Eugen Teodorovici.

El a dat asigurări că nu sunt probleme cu banii la buget.

Ministrul Finanţelor a precizat că anul 2019 trebuie să fie unul al investiţiilor, iar proiectele mari de infrastructură trebuie să continue şi chiar să îşi mărească viteza.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Sindicaliști: Politicile de austeritate bazate pe tăieri şi îngheţări de venituri reprezintă soluţii superficiale şi dăunătoare

Prim-vicepreședintele PNL Ciprian Ciucu: Viitorul guvern trebuie să renunțe la indexarea pensiilor și a salariilor

Avertismentul unui economist după retrogradarea ratingului României: „O lovitură semnificativă pentru credibilitatea României”

Fitch a revizuit perspectiva ratingului României de la stabil la negativ, din cauza „incertitudinii politice la niveluri ridicate”

Partenerii noștri