Live

Fitch avertizează România: Relaxarea fiscală este riscantă pentru stabilitatea macroeconomică

Data publicării:
Foto: Facebook

Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul României pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală la nivelul BBB-, cu perspectivă stabilă, dar a avertizat că relaxarea fiscală este riscantă pentru stabilitatea macroeconomică, relatează News.ro.

„Ratingul investment grade al României este susţinut de nivelul moderal al datoriei publice, de nivelul PIB-ului pe cap de locuitor şi de indicatorii de guvernanţă care corespund cu cei ai altor state din categoria de rating BBB. Cu toate acestea, relaxarea fiscală prociclică...este riscantă pentru stabilitatea macroeconomică”, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Economia României a stagnat în primul trimestru din 2018, raportat trimestru la trimestru, creşterea anuală fiind de 4,2%, faţă de 6,6% în ultimul trimestru din  2017. Creşterea economică alimentată de majorarea rapidă a salariilor şi de reducerea impozitelor a început să încetinească, în confirmitate cu aşteptările Fitch. În consecinţă, agenţia a menţinut estimarea de creştere economică la 3,8% în 2018 şi 3,3% în 2019.

Cu încetinirea puternică a creşterii în primul trimestru, înrăutăţirea indicatorilor referitori la încrederea în economie, politica monetară mai strictă şi presiunile inflaţioniste mai mari, precum şi noile incertitudini externe, există riscul unei încetiniri provocate de o „aterizare dură”.

Echilibrarea politicii fiscale cu stabilitatea macroeconomică va fi probabil dificilă pentru guvern. Politica fiscală expansionistă a slăbit finanţele publice. Deşi România a menţinut deficitul bugetar sub plafonul de 3% din PIB prevăzut de Tratatul de la Maastricht (2,9% în 2017), care este o ancoră puternică pentru guvern, a realizat acest lucru datorită creşterii economice ridicate şi a reducerii investiţiilor. Fitch consideră că acest lucru nu este sustenabil şi anticipează ca deficitul bugetar al României să crească la 3,4% în 2018 şi la 3,6% în 2019.

Ţinta guvernului este un deficit bugetar de 2,96% în 2018, bazat pe o creştere economică de 5,5%.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Kelemen Hunor: UDMR se alătură noului guvern asumându-și responsabilitatea unor ministere cheie

Propunerea PSD pentru Ministerul Justiției este Radu Marinescu. Ciolacu: „Eu vreau o Românie cu zero corupție”

Blocaj în negocierile pentru Guvern. PNL insistă să ia Dezvoltarea, UDMR nu cedează

Nicușor Dan: Suntem în mijlocul unei crize sociale. Nu ne permitem încă câteva luni de instabilitate

Partenerii noștri