Live

Un român, pe post de director în Banca de Investiţii a Rusiei. România deţine acţiuni la această bancă

Data actualizării: Data publicării:
Stefan Nanu

Banca Internațională de Investiții a Rusiei, ce urmează să-și mute sediul din Moscova la Budapesta, primește de la guvernul ungar privilegii și imunități de-a dreptul alarmante. Potrivit unui portal de ştiri de la Budapesta, angajaţii, clienții și colaboratorii băncii vor avea imunitate diplomatică, chiar dacă nu sunt diplomaţi.

Statul ungar va pune la dispoziția băncii ruseşti clădirile și facilitățile cerute. Mai mult, toate costurile - inclusiv renovarea, închirierea unor spații și paza - vor fi asigurate din bani publici, adică sunt costuri suportate chiar de cetățenii Ungariei.

Nemaiîntâlnit, autoritățile de la Budapesta nu vor avea voie să intre în clădire dacă nu li se permite accesul. Va fi deci o adevărată fortăreață, păzită de un număr suficient de polițiști și ofițeri, pe care tot Guvernul ungar trebuie să-i pună la dispoziția băncii.

Inclusiv paznicii vor avea voie să intre în clădire doar pe bază de invitație.

Noul sediu va beneficia de imunitate în cazul oricăror proceduri de expropriere, activele băncii nu se vor afla sub incidența restricțiilor, reglementărilor sau altor forme de control din partea autorităților ungare.

Cu alte cuvinte, banca nu poate fi investigată, controlată sau monitorizată în niciun fel. De asemenea, va fi scutită de la plata taxelor și comisioanelor legate de exportul-importul de diverse servicii.

Jurnaliștii din Ungaria se întreabă, în acest context, cum de a acceptat Guvernul aceste condiții - explicația oficială ar fi că odată cu mutarea sediului băncii la Budapesta, Ungaria va deveni un hub financiar internațional.

Replica experților : Banca Internațională de Investiții a Rusiei e una extrem de mică: bilanțul său reprezintă doar 2,5% din cea mai mare bancă ungară - OTP, ceea ce o face a 17-a bancă din Ungaria.

Implicațiile sunt mult mai mari. Peste 50% din acțiunile băncii rusești sunt deținute de Bulgaria, Cehia, Slovacia, România și Ungaria, în vreme ce Rusia deține 40%.

Noul sediu ar urma să fie gata anul acesta și va deveni operațional în cel mult 2-3 ani.

Şi un detaliu interesant: fostul şef al Trezoreriei statului din cadrul Ministerului Finanţelor, Ştefan Nanu, s-a angajat în martie 2018 la Banca Internaţională de Investiţii cu sediul la Moscova. A obţinut prin concurs postul de director al Departamentului de Finanţare Structurată şi Datoriei.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministerul Finanţelor a împrumutat azi aproape jumătate de miliard de euro pentru finanțarea deficitului și a datoriei publice

Boloş, despre efectele crizei politice în economie: Băncile nu mai împrumută guvernul. „E o perioadă destul de incertă”

Peste 50.000 de firme şi persoane au beneficiat de amnistie fiscală. Cât a încasat statul până acum

Guvernul a respins toate ofertele băncilor, considerate neacceptabile, la licitația de obligațiuni pentru finanțarea deficitului

Partenerii noștri