Un nou avertisment al Comisiei Europene privind deficitul bugetar din România
România nu dispune de spaţiu fiscal necesar pentru noi reduceri de taxe, chiar dacă acestea vizează taxele pe forţa de muncă, a declarat sâmbătă vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, responsabil pentru moneda euro şi dialogul social.
„În general, sfatul Comisiei Europene este reducerea taxelor pe muncă, în special munca plătită cu salarii mici şi transferul spre alte baze de impozitare, care să fie mai puţin dăunătoare pentru creştere. Iar acest lucru este valabil în special pentru ţările cu un nivel ridicat al sarcinii fiscale. Dacă ne referim la situaţia concretă a României, după cum bine ştiţi ne-am exprimat îngrijorările cu privire la traiectoria fiscală generală. Pentru al doilea an la rând, România este într-o procedură de abatere semnificativă, ceea ce înseamnă că traiectoria sa bugetară deviază semnificativ de la cerinţele Pactului de Stabilitate şi Creştere, şi de acea este important ca România să reducă în mod substanţial deficitul bugetar. Recomandarea Consiliului a fost o îmbunătăţire structurală de un procent. De aceea, când discutăm despre politica fiscală, putem vorbi de transferul poverii fiscale, dar nu vedem spaţiu fiscal pentru noi reduceri de taxe”, a spus Valdis Dombrovskis în conferinţa de presă organizată la sfârşitul reuniunii Ecofin.
Oficialul european a reamintit că în anul 2015 Comisia Europeană atrăgea atenţia împotriva planurilor care vizau reducerea semnificativă a TVA, care iniţial preconizau o reducere de cinci puncte procentuale, iar până la urmă a fost o reducere de patru puncte procentuale. În opinia lui Dombrovskis, aceste reduceri au dus la deteriorarea fiscală actuală.
Vineri şi sâmbătă a avut loc, la Bucureşti, reuniunea informală a miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană, în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Unul dintre subiectele abordate a fost şi mobilitatea selectivă în cadrul UE.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat în aceeaşi conferinţă de presă de la finalul reuniunii Ecofin că ţările europene din care pleacă multă forţă de muncă spre restul Uniunii Europene ar trebui să se gândească la un pachet agresiv de măsuri care să aducă o soluţie pentru mobilitatea selectivă, care duce la exodul creierelor.
Sursa: Agerpres
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News