Topul celor mai mari pensii din România. Care este cel mai mare venit încasat de un pensionar
Pensie de aproape 74.000 de lei, brut. Este cel mai mare venit încasat de un pensionar din România, potrivit economica.net, care citează datele Casei Naționale de Pensii.
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
VIDEO: Incendiu puternic la Piața Matache din București
Cea mai mare pensie din România este încasată de un fost magistrat. În clasamentul celor mai mari pensii este urmat de un fost pilot, care încasează puțin sub 40 de mii de lei, brut.
Și un parlamentar se află printre pensionarii cu venituri mari, cu aproape 20 de mii de lei, dar și un fost auditor extern de la Curtea de Conturi, cu puțin peste 16 mii de lei.
Peste 10 mii de lei pensie mai încasează un fost grefier, dar și un pensionar care a lucrat în diplomație.
Despre pensiile grefierilor, Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial face următoarele precizări:
„Personalul auxiliar de specialitate este format din grefieri, grefieri arhivari, grefieri registratori, grefieri documentariști, grefieri statisticieni și specialiști IT și în virtutea legii nr. 567/2004 beneficiază de pensie de serviciu, nicidecum de pensie specială. Dreptul la pensia de serviciu se calcula procent în cuantum de 80% din din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile, din ultimul an anterior datei la care se depune cererea de pensionare, însă, după apariția OUG nr. 59/2017, acest cuantum a fost limitat la media ultimelor 12 salarii nete avute în plată înainte de pensionare. Având în vedere că în plată, media salarială a personalului auxiliar de specialitate este de aproximativ 4500 lei, pensia de serviciu nu depășește acest cuantum, aspect ce poate fi probat din datele CNPP aferente lunii octombrie 2019, de unde rezultă că pensia medie este de 4389 lei, un număr de 3849 beneficiari și doar 2479 lei sunt suportați din Bugetul de stat. Pe de altă parte, între funcțiile ce compun categoria personalului auxiliar de specialitate, există discrepanțe salariale, în ceea ce privește funcțiile ce o compun, astfel că un specialist IT câștigă, în medie, cu cca 4000 lei peste media salarială înregistrată de funcția de grefier, aspect ce se resimte și în ceea ce privește cuantumul pensiei. Însă, specialiștii IT sunt aproximativ 400 de persoane la nivel național, din care, un procent de 10% beneficiază de pensii de serviciu, astfel că nu pot constitui indice de referință. Mai mult, salariile și, implicit, pensiile de serviciu diferă și în ceea ce privește gradul jurisdicțional al instanței/parchetului în care își desfășoară activitate personalul auxiliar la momentul pensionării, fiind de notorietate și legal că salariile la Instanța supremă sau Parchetul general sunt mai mari decât la instanțe și parchete de rang inferior.”
Editor web: A.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News