Live

Se schimbă casele de marcat. Ce trebuie să știe întreprinzătorii

Data publicării:

Toţi întreprinzătorii trebuie să schimbe casele de marcat clasice cu cele care au jurnal electronic. Termenul limită până la care se pot cumpăra noile aparate este 1 iunie pentru firmele mari si mijlocii şi 1 august pentru cele mici. Noile case de marcat vor fi conectate la serverele Fiscului, astfel că se vor colecta mai uşor informaţiile legate de vânzări. Însă nu chiar acum, ceva mai târziu.

Schimbarea caselor de marcat cu unele cu jurnal electronic înseamnă pentru autorităţi încă o încercare de a reduce evaziunea fiscală. De partea cealaltă, pentru firmele mici, cum sunt chioşcurile de cartier, de exemplu, măsura este doar o nouă bătaie de cap.

Sultana Vlahbei, adminsitrator magazin: Această rolă jurnal ne ajută, de exemplu, când pierdem un bon sau îl rătăcim. Putem să îl mai căutăm și să scoatem de acolo o copie. Mă sperie cel mai mult cheltuielile care intervin, că, în ultima vreme, noi ce mici funcționăm foarte greu.

Dacă până acum firmele erau obligate să păstreze copii ale bonurilor timp de 5 ani pentru eventualitatea unui control, de luna viitoare informaţiile legate de vânzări vor fi transmise către ANAF, pentru început, cu ajutorul unui stick de memorie.

Alexandru Lembrau, manager firmă case de marcat: Casele de marcat de tip vechi tipăresc dublura tuturor bonurilor împreună cu raportul Z. Acest lucru nu se va mai întâmpla odată cu noile case de marcat, pentru că dublura va fi memorată în jurnalul electronic și astfel se va ușura pentru toate societățile comerciale partea de arhivare.

Marian Brinaru, director tehnic: La noua casă de marcat, informațile se stochează pe un sd card, iar utilizatorul va putea extrage din memora casei de marcat informațiile care ulterior vor ajunge la ANAF cu ajutorul unui stick, conectându-se la portul usb.

Asta deoarece aparatele de marcat nu vor fi conectate de la început cu serverele ANAF, ci abia din 2019.

Datele ANAF arată că peste un milion de case de marcat vor trimite informaţii către serverele instituţei. Asta înseamnă o investiţie importantă pentru antreprenori, având în vedere că un astfel de aparat costă chiar şi 2.000 de lei.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mihai Sebe, fost șef al Fiscului în județul Giurgiu, a fost trimis în judecată sub acuzația de trafic de influență, anunță DNA

Planul Guvernului pentru reducerea deficitului bugetar. E luată în calcul o cotă unică de TVA, de 19%

Majorarea taxelor sperie antreprenorii români. Ce spun oamenii de afaceri despre schimbarea sistemului de impozitare

Expert fiscal: TVA-ul va ajunge la 21% în 2026. „Este o majorare ciudată”

Partenerii noștri