Românii cotizează tot mai mult la pensiile private obligatorii. Fondurile Pilonului II au crescut cu 20%
Românii cotizează tot mai mult la pensiile private obligatorii. Luna trecută, fondurile aveau active în valoare de aproape 48 de miliarde de lei. Asta înseamnă o creştere de aproape 20% faţă de aceeaşi perioadă din 2017, conform datelor oficiale. Cea mai mare pondere o au titlurile de stat, peste 30 de miliarde de lei, urmate de acţiuni şi depozite bancare. Peste şapte milioane 250 de mii de oameni contribuie acum la pilonul doi de pensii.
Enel se pregătește să plece din România anul viitor
Banii în mișcare. Unde greșește clasa de mijloc
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 47,6 miliarde de lei, la 31 decembrie 2018, în creştere cu 19,7% faţă de nivelul existent în luna similară a anului trecut, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Comparativ cu nivelul activelor din luna anterioară, de 48,18 miliarde de lei, în decembrie 2018 se constată o scădere de 1,2%.
Titlurile de stat deţin cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 30,35 miliarde de lei, respectiv 63,77%. Pe locul doi de află acţiunile, cu 8,3 miliarde de lei (17,45%), urmate de depozitele bancare, cu 3,91 miliarde de lei, respectiv 8,23% din totalul activelor.
Conform datelor ASF, la finele anului trecut, valoarea activului total al fondurilor de pensii de la Pilonul II era de 47,6 miliarde de lei, în timp ce activul net avea valoarea de 47,576 miliarde de lei.
Conform datelor ASF, la fondurile de pensii private obligatorii aveau 7,25 milioane de participanţi, iar de la începutul colectării în sistem au fost virate contribuţii pentru 7,118 milioane de participanţi.
La nivelul lunii octombrie 2018 au fost virate contribuţii pentru 4,107 milioane de participanţi, iar pentru 3,124 milioane nu au fost virate contribuţii.
Pe pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.
Sursa: Digi24, Agerpres
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News