Rata anuală a inflației a urcat la 5,2%, cel mai mare nivel din ultimii 5 ani
Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna aprilie la 5,2%, cel mai înalt nivel din iunie 2013, când a fost 5,37%, în condiţiile în care fructele proaspete s-au scumpit cu 13,9% faţă de decembrie 2017, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Câți bani sunt dispuși românii să cheltuie anul acesta de Crăciun
Cum se descurcă o familie de antreprenori, cu doi copii, care încasează 15.000 de lei lunar
Românii vor să economisească, dar nu le ajung banii
Heat-flation și sog-flation
Gramaj mai mic, preț la fel de mare. Fenomenul scumpirilor mascate a luat amploare
Goana după PET-urile reciclabile
Dăianu avertizează Guvernul: Sper să nu ajungem să plătim taxa prin inflație
Hackerii au găsit o nouă modalitate pentru a-i înșela pe români
În martie, rata anuală a inflaţiei a crescut la 5%, în creştere faţă de februarie, când a fost 4,72%, şi faţă de ianuarie, când a fost 4,32%.
În aprilie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4%, în medie, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 7,2%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 2,83%.
Faţă de decembrie 2017, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în aprilie, la fructe proaspete (13,91%), citrice (11,32%) şi gaze naturale (10,19%).
Preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut, în aprilie faţă de decembrie, cu 3,9%.
În ultima prognoză, publicată în 9 mai, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere, de la 3,5% la 3,6%, prognoza privind inflaţia pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 3% pentru decembrie 2019.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News