Live

Plafonarea dobânzilor | Economist: Creditorii vor reacţiona şi vor spune: Nu aveţi garanţii, adio credit!

Data actualizării: Data publicării:

Proietul de plafonare a dobânzilor, proiect de lege care înaintează în Parlament, este contestat inclusiv de clienţii băncilor.

Astăzi, 50 de profesori de economie, specialişti şi antreprenori şi-au sintetizat experienţa într-o scrisoare deschisă către Parlament, împotriva acestui proiect de lege. Concluziile lor sunt clare, legea va avea efecte total opuse scopului promovat, şi îi va afecta tocmai pe cei cu venituri mici şi medii, va reduce creditarea şi, culmea, ar putea încuraja cămătăria. Costul creditului trebuie decis de piaţă, şi nu de pixul unui politician, spun ei.

Bogdan Glăvan, profesor de economie, la Jurnalul de Seară: „Să crezi că printr-o legi poţi să modifici ceva, dobânda să zicem, şi nimic altceva nu se modifică, e o eroare extrem de gravă.

Creditorii vor reacţiona şi vor modifica restul condiţiilor de creditare. Vor spune: persoanele care nu prezintă garanţii, adio credit!

Se face comparaţia între România şi Franţa, Spania, Marea Britanie. Nu ne comparăm. România are 1 milion de oameni care muncesc în economia subterană, ei nu se pot prezenta la bancă şi atunci acestor oameni li se va spune: ne pare rău, întâi munciţi legal, riscul e mare”.

La finele lunii trecute, Senatul a adoptat propunerea legislativă de modificare a Ordonanţei Guvernului nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, stabilind ca dobânda pentru creditele ipotecare să nu depăşească de 2,5 ori dobânda de referinţă a BNR. Senatorul PNL, Daniel Zamfir, iniţiator al proiectului, a susţinut amendamentele din raportul comisiilor de buget şi economică, menţionând că dobânzile la depozite sunt la nivelul cel mai scăzut, în schimb creditele pe care le iau românii au cele mai scumpe preţuri.

Senatul este primă Cameră sesizată cu acest proiect, Camera Deputaţilor fiind for decizional. Tot Senatul a adoptat propunerea legislativă pentru modificarea OUG nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, care prevede că cesionarul nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decât dublul sumei plătite de acesta pentru a cumpăra creanţa de la cedent. Senatorul liberal Daniel Zamfir, iniţiator al proiectului, a precizat că prin această iniţiativă legislativă se introduce "dreptul celui care a fost executat să poată să răscumpere bunul de care a fost deposedat plătindu-i societăţii de recuperare a cesiunii de creanţe dublul sumei cu care acesta, cesionarul, a cumpărat respectivul bun de la bancă".

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a recomandat evitarea iniţiativelor legislative care vizează plafonarea dobânzilor la credite şi a preţurilor la care persoanele fizice pot răscumpăra datoriile achiziţionate de terţe părţi.

Plafonarea dobânzilor va diminua veniturile băncilor din activitatea de creditare, astfel încât acestea nu îşi vor mai putea acoperi toate costurile aferente activităţii de creditare, iar din această perspectivă va fi nevoie de o revizuire a modelelor de afaceri. Estimările aparțin Angelei Manolache, partener KPMG, care a citat luni un studiu realizat de companie pentru Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR).

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Fără să știe că e filmată, "cea mai frumoasă actriță din lume" a izbucnit în lacrimi, în timpul unui show celebru

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Propunere a Ministerului: Elevii să-și schimbe locul în bancă în fiecare modul școlar, pentru a reduce discriminarea

Cum a distrus Germania visul Europei de a deveni o superputere financiară (Politico)

Inflația a coborât la 5,1%. Analiză: Economia reală la nivel mondial dă semne de slăbiciune. În România există o încetinire

Sistemul bancar din Iran a fost atacat de hackeri. Autoritățile au forțat o companie să plătească o răscumpărare uriașă

Partenerii noștri