Live

N-a durat nici un an: Comisia Europeană cere României să renunţe la plata defalcată a TVA

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Gulliver/Getty Images

Comisia Europeană a decis, joi, să trimită României o scrisoare de punere în întârziere pentru mecanismul de plată defalcată a TVA, cerând ţării noastre să ia măsuri în termen de două luni.

267558 01: Stressed business people at work. (Photo by Liaison)

De la 1 ianuarie 2018, România aplică acest mecanism alternativ de colectare a TVA în care TVA-ul este plătit într-un cont blocat separat, ceea ce creează o sarcină administrativă majoră pentru întreprinderile oneste care îşi desfăşoară activitatea în această ţară. Această dispoziţie este obligatorie pentru anumite întreprinderi, care trebuie să deschidă un cont bancar de TVA blocat separat, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, potrivit Agerpres.ro.

Măsurile contravin atât normelor UE în materie de TVA (Directiva 2006/112/CE a Consiliului), cât şi libertăţii de a presta servicii (articolul 56 din TFUE).

Scrisoarea de punere în întârziere urmează unei comunicări adoptate tot astăzi de către Comisie, prin care se respinge o cerere din partea României de derogare de la normele UE în acest domeniu, din cauza preocupărilor legate de principiul proporţionalităţii şi de compatibilitatea cu tratatul.

În cazul în care România nu ia măsuri în următoarele două luni, Comisia poate transmite un aviz motivat autorităţilor române.

Introducerea mecanismului de plată a debutat cu dispute între Guvern și Comisia Europeană asupra faptului dacă este sau nu necesară o derogare acordată de către Comisia Europeană.

Comisia Europeană încă așteaptă România la consultări asupra modului în care legislația privind plata defalcată a TVA respectă sau nu directiva UE privind TVA. În cazul în care autoritățile române nu vor face acest pas și vor implementa noua legislație fără a se asigura în prealabil că nu intră în conflict cu cea europeană, Comisia va începe procedura de evaluare ulterior, însă rezolvarea oricăror probleme descoperite după intrarea în vigoare a legii ar putea fi costisitoare. „Este întotdeauna mai bine să previi decât să tratezi”, spunea în toamna anului trecut comisarul european pentru finanțe, francezul Pierre Moscovici, potrivit Profit.ro.

O astfel de derogare a fost cerută de abia în februarie 2018, la peste o lună după intrarea în vigoare a măsurii. Comisia a avut la dispoziție opt luni pentru a aproba sau nu derogarea necesară. Măsura  a fost criticată la adoptare de către 95% din mediul de afaceri, potrivit sondajelor făcute la acel moment.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Boloș îl acuză pe Ciolacu că îl discreditează în fața Comisiei Europene: „Nu m-a pus într-o situație prea plăcută”

Ministerul Finanţelor pregătește o platformă prin care românii din străinătate să poată cumpăra titluri de stat

Guvernul crește numărul de șefi în instituții. Boloș: E posibil doar cu două condiții

România a primit primul Aviz Formal pentru aderarea la OCDE

Partenerii noștri