Live

Investitorii cred că euro va depăși 4,7 lei în a doua parte a anului. Vineri e 4,6782 lei

Data publicării:
FOTO: Agerpres

Puseul inflaționist din economia românescă este de așteptat să continue și în acest an, influențat, printre altele, de deciziile administrative privind suprataxarea furnizorilor de energie și de evoluția prețurilor la nivel mondial, potrivit unei cercetări KeysFin Business Focus pe anul curent.

LONDON, ENGLAND - OCTOBER 20: An employee views trading screens at the offices of Panmure Gordon and Co on October 20, 2014 in London, England. Markets stabilised over the weekend following global turbulence amid fears over the Ebola virus and global economic concerns. (Photo by Carl Court/Getty Images)

Majoritatea investitorilor (55%) au indicat intervalul 4,68-4,7 lei, cu o perspectivă de trecere peste acest nivel în a doua parte a anului. 21% dintre investitorii chestionați de Keysfin văd euro peste pragul de 4,7 lei, iar 24% au evitat să se pronunțe, considerând că previziunile sunt greu de făcut, având în vedere evoluția prea puțin predictibilă a cursului valutar.

"Modul în care Banca Națională va gestiona politica monetară, în tandem cu măsurile fiscale anunțate sau preconizate de Guvern, va fi extrem de important pentru investitori, pentru starea de spirit a acestora. Într-o economie încă fragilă, slab capitalizată, cu multiple dezechilibre, cu o balanță comercială tot mai dezechilibrată și tot mai multe incertitudini privind finanțarea deficitului bugetar, evoluția leului în raport cu principalele valute va reprezenta un barometru semnificativ privind starea economiei”, estimează analiștii de la KeysFin.

O eventuală înăsprire a politicii monetare în acest an este de anticipat. "Chiar dacă BNR a păstrat dobânda cheie la începutul acestui an, nu este exclus ca, pe parcursul următoarelor luni, să își modifice poziția, în funcție de situația din economie. Perspectivele dezastruoase remarcate de BNR în analiza privind impactul ordonanței guvernamentale asupra profitabilității băncilor ar putea să reprezinte un argument semnificativ”, afirmă experții.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Paradoxul economic din anul pandemiei: În 2020, au fost mai puține insolvențe, suspendări, dizolvări și radieri de firme decât în 2019

Euro depășește pragul de 4,75 lei

Euro, în ușoară creștere

Euro depășește 4,76 lei

Partenerii noștri