Guvernul se împrumută din ce în ce mai scump. A mai luat 1,75 miliarde euro
Ministerul Finanțelor Publice a atras în 4 octombrie a.c., de pe piețele financiare internaționale 1,75 miliarde euro printr-o emisiune de euroobligațiuni în două serii, din care 1,15 miliarde euro cu maturitatea de 10 ani lung şi cu o dobândă 2,875% și 600 milioane euro cu maturitatea de 20 ani lung şi cu o dobândă de 4,125%.
Dobânzile sunt însă mai mari decât cele de anul trecut, semn că credibilitatea României pe piețele financiare este în scădere, iar bancherii speculează foamea Guvernului de bani. Cu exact un an în urmă Guvernul se împrumuta de un miliarde de euro, sumă pentru care plătea pe zece ani un cupon de 2,375%, adică cu 0,5 puncte procentuale sub ce plătește acum.
Ministerul de Finanțe lăudă însă faptul că s-a îndatorat. "Emisiunea reflectă foarte clar percepția pozitivă a mediilor investiționale și a piețelor financiare referitor la perspectiva evoluției României pe termen mediu și lung. Cererea puternică, precum şi calitatea investitorilor, confirmă punctele forte ale României: fundamentele macroeconomice solide, coerența disciplinei fiscale și stabilitatea economico-financiară. Vreau să subliniez faptul că emisiunea nu are ca scop finanţarea unor nevoi curente, aşa cum se vehiculează în spaţiul public, ci de a consolida rezerva în valută a Trezoreriei Statului şi de a minimiza costurile împrumuturilor pe termen lung", precizează dl Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.
Tranzacția face parte din planul de finanțare externă aferent anului 2018. Prin această emisiune România continuă să asigure necesarul de finanțare de pe piețele externe şi consolidează rezerva financiară în valută la dispoziția Trezoreriei Statului.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News