Fenomenul „GameStop”. Investitori de ocazie, în război cu „lupii” de pe Wall Street
Fenomenul „GameStop”, o companie care deține un lanț de magazine de jocuri video ale cărei acțiuni au crescut fulminant, a zguduit din temelii bursa și fondurile speculative de pe Wall Street. Acțiunile au crescut cu procente uluitoare, după ce un grup de utilizatori de pe Reddit a început un „război” cu traderii. Sfaturile date pe grupul r / wallstreetbets au fost urmate de investitori amatori, în căutarea profitului rapid.
Totul a început în 11 ianuarie, când GameStop Corp. (compania mamă a EB Games din Australia) a anunțat că fondatorul Chewy Inc. Ryan Cohen se va alătura consiliului său de administrație. Lipsa de încredere în tacticile și opiniile lui Cohen a determinat traderul de acțiuni Citron Research să prezică o scădere masivă a prețurilor pentru companie.
Însă grupul de Reddit r / wallstreetbets, care a strâns deja milioane de utilizatori, a început să aducă contraargumente că acțiunile GameStop erau mai puternice ca oricând și a reușit să atragă investitori de pe platforme alternative de tradeing.
Investitorii profesioniști pariau pe căderea acțiunii, în special fondurile conduse de finanțiști, care s-au angajat într-o confruntare dură cu investitorii particulari care au mizat pe creștere și s-au coordonat pe rețelele sociale.
Rezultatul - acțiunile companiei au crescut cu 1.700% de la 1 ianuarie, creând probleme majore unor speculatori de profesie precum finanțistul Andrew Left de la Citron Research sau fondului de investiții Melvin Capital, care se confruntă acum cu mari dificultăți financiare, potrivit Wall Street Journal.
Cine sunt investitorii de ocazie
Până la începutul pandemiei, lui Alex Patton nu-i trecuse niciodată prin minte că ar putea deveni investitor amator, scrie BBC.
Dar acum, ca urmare a freneziei GameStop (GME) se consideră un veteran al piețelor financiare.
„Înainte ca Covid să lovească, nu știam primul lucru despre investiții”, spune inginerul de securitate cibernetică feroviară de 28 de ani.
Patton nu a avut nicio dificultate în a-și crea un cont la platforma de tranzacționare americană Robinhood, care s-a aflat în centrul furorii GameStop.
Și, încurajat de prieteni, a început să verifice discuțiile de pe Reddit. „Nu m-am gândit prea mult până când prietenul meu mi-a spus:„ Ar trebui să verifici GameStop”. Și mi-am dat seama că unii dintre oamenii de pe Reddit fac o muncă cu adevărat impresionantă în cercetarea acțiunilor respective”.
Fondurile care pariaseră pe căderea acțiunilor GME s-au văzut nevoite să răscumpere acțiunile pentru a-și limita pierderile, provocând un "short squeeze" (sau "lichidare forțată"), o acțiune care a generat o nouă creștere a cotației.
În mania care a urmat, investitorii amatori au crescut prețul acțiunilor cu peste 700% într-o săptămână.
Alex a ieșit bine din tranzacție, investind 1.000 de dolari în acțiuni GameStop și obținând un profit de 2.000 de dolari. Dar a fost unul dintre norocoșii care au ieșit la timp.
În timp ce activitatea traderilor amatori a atras atenția autorităților de reglementare săptămâna aceasta, investitorii cu s-au trezit brusc excluși de platformele lor de tranzacționare, incapabili să cumpere în continuare acțiuni la GameStop și la alte companii.
Aplicația Robinhood, gratuită și ușor de utilizat, a restricționat în ultimele zile tranzacțiile, iar restricțiile sale au atras o reacție puternică din partea utilizatorilor, dar și a politicienilor și vedetelor. Inclusiv Elon Musk s-a implicat în războiul dintre investitorii amatori și Wall Street.
„Nu este o piață liberă”
Myron Sakkas, în vârstă de optsprezece ani, a investit și el în acțiunile GamesStop. Acesta le-a vândut însă repede, când a văzut ce se întâmplă, chiar dacă a vândut în pierdere.
„Înțelegem că există riscuri, dar aceasta nu a fost un prăbușire reală. A fost cauzată de oamenii care protejau interesele corporative și oamenii normali au pierdut din nou”, a spus Skkas, după ce joi acțiunile GME au scăzut de la peste 440 de dolari, la 120 de dolari.
„Când oamenii obișnuiți încearcă să câștige bani într-un sistem în care numai comercianții bogați pot câștiga bani, așa se întâmplă. Ei susțin o piață liberă capitalistă doar atunci când funcționează pentru ei. Ceea ce am văzut astăzi nu a fost o piață liberă și a forțat o mulțime de oameni să piardă o groază de bani”, a mai spus el pentru BBC.
Platforma de tranzacționare Robinhood neagă acuzațiile privind fondurile speculative
Investitorii amatori și-au îndreptat furia împotriva aplicației Robinhood, care a blocat tranzacționarea de acțiuni. Aceștia au avut sentimentul că compania limitează tranzacționarea într-un efort de a ajuta jucătorii mari de pe Wall Street.
Robinhood a negat însă speculațiile că ar fi decis să oprească tranzacționarea acțiunilor GameStop din cauza presiunilor unor fonduri speculative sau a altor jucători de pe Wall Street.
Reprezentanții Robinhood au explicat că au fost nevoiți să strângă 1 miliard de dolari de la investitorii existenți la doar câteva ore după ce a oprit achizițiile GameStop, sugerând că aplicația de tranzacționare gratuită se confruntă cu un potențial deficit de numerar.
Totuși, întregul episod ridică întrebări cu privire la modelul de afaceri al Robinhood - și dacă are suficient capital pentru a evita să fie nevoit să oprească din nou tranzacționarea când acțiunile sunt volatile.
Editor : Robert Kiss
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News