Live

Deficitul de cont curent a crescut de peste 16 ori, în ianuarie 2019 faţă de ianuarie 2018

Data publicării:

Deficitul de cont curent a crescut de peste 16 ori în luna ianuarie a acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), în prima lună din acest an, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 114 milioane euro, comparativ cu 7 milioane euro, în luna ianuarie 2018.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În structură, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 476 milioane euro, iar balanţa veniturilor primare, balanţa veniturilor secundare şi balanţa serviciilor au înregistrat excedente mai mari cu 181 milioane euro, cu 141 milioane euro, respectiv cu 47 milioane euro”, se precizează într-un comunicat al băncii centrale, transmis luni Agerpres.

În luna ianuarie 2019, datoria externă totală a scăzut cu 817 milioane euro. În structură, datoria externă pe termen lung a însumat 67,529 miliarde de euro, la 31 ianuarie 2019 (68,6% din totalul datoriei externe), în scădere cu 0,6% faţă de 31 decembrie 2018. Totodată, datoria externă pe termen scurt a înregistrat nivelul de 30,856 miliarde de euro (31,4% din totalul datoriei externe), în scădere cu 1,4% în comparaţie cu ultima lună din anul anterior.

Potrivit sursei citate, rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 13,2%, în ianuarie 2019, comparativ cu 20,7%, în anul 2018. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri şi servicii la 31 ianuarie 2019 a fost de 4,8 luni, în comparaţie cu 4,9 luni la 31 decembrie 2018. Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 ianuarie 2019, a fost de 73,1%, comparativ cu 74,6% la 31 decembrie 2018.

Datele BNR relevă că rata serviciului datoriei externe pe termen lung se calculează ca raport între serviciul datoriei externe pe termen lung şi exportul de bunuri şi servicii.

Gradul de acoperire a importurilor de bunuri şi servicii se calculează ca raport între rezervele internaţionale ale României (valută + aur) la sfârşitul perioadei şi importul mediu lunar de bunuri şi servicii din perioada respectivă.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR se determină ca raport între rezervele valutare la BNR şi datoria externă pe termen scurt calculată la valoarea reziduală (soldul datoriei externe pe termen scurt la care se adaugă plăţile de rate de capital aferente datoriei externe pe termen lung scadente în următoarele 12 luni).

Sursa: Agerpres

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ungaria a depășit România la rezerva de aur, pentru prima oară în istoria modernă

Crește dolarul: Cu cât s-a depreciat leul în raport cu moneda americană

Guvernul Ciolacu se împrumută în octombrie cu peste 1,2 miliarde de euro de la băncile comerciale

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 4,62%, în septembrie 2024

Partenerii noștri