Calcule BNR: Doar două bănci ar rezista după „taxa de lăcomie”
După ce controversata ordonanță a așa-numitei taxe pe lăcomie a intrat în vigoare, a apărut și primul studiu de impact. Banca Națională a României avertizează că sistemul bancar va fi îngenunchiat de noile prevederi gândite de Eugen Teodorovici.
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
VIDEO: Incendiu puternic la Piața Matache din București
O scrisoare transmisă Ministerului Finanțelor, semnată de prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, fost vicepremier și ministru de finanțe susținut de PSD, arată că sistemul bancar va pierde 680 de milioane de lei în acest an şi - atenție! - 3,4 miliarde de lei anul viitor.
Potrivit documentului, citat de Hotnews, doar patru bănci vor încheia 2019 pe profit. Mai mult, numărul băncilor profitabile se va reduce la două în 2020.
Și nu sunt singurele vești proaste. Există riscul ca unele bănci să nu mai îndeplinească cerinţele de solvabilitate: nouă în 2019 şi 14 în 2020. Practic, acţionarii acestor bănci ar trebui să vină cu bani de acasă.
Ce ar urma să se întâmple în aceste condiții? Băncile cu personalitate juridică română s-ar putea transforma în sucursale ale unor grupuri străine, pentru a nu mai fi nevoite să îndeplinească cerinţele de capital. Şi, cel mai important, vor creşte costurile de creditare. Deci tot românii obișnuiți vor avea de suferit, asta în ciuda promisiunilor coaliției de guvernare că ordonanța vine în spirjinul oamenilor de rând.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News