Live

Bugetul 2019. Primarii ajung la mâna Consiliilor Județene, dominate de PSD

Data publicării:

Cota din impozitul pe venit care va reveni bugetelor locale ale comunelor, orașelor și municipiilor în legea bugetului pe 2019 va fi scăzută de la 60%, în prezent, la 45%-50%, diferența urmând să fie alocată pentru echilibrarea bugetelor locale, în condițiile în care decizia echilibrării aparține conducerii Consiliilor Județene, dominate de PSD după ultimele alegeri locale.

Potrivit informațiilor oferite de Asociaţia Municipiilor din România, cotele din impozitul pe venit vor fi stabilite în 2019 astfel: 20% va merge la bugetul local al judeţului (cota se menține), 45-50% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor - faţă de procentul de 60% solicitat de structurile asociative, 30-35% pentru echilibrarea bugetelor locale - faţă de procentul de 20 % solicitat. Astfel unitățile administrative pierd între 10% și 15% din impozitul pe venit în favoarea Consiliilor Județene care vor fac redistribuirea, respectiv vor decide care sat, comună, oraș vor avea nevoie de mai mulți bani.

Schimbarea va crește puterea șefilor de Consilii Județene, micșorând-o pe cea a primarilor de orașe, comune, municipii, proveniți de multe ori din opoziție.

Potrivit analizelor efectuate după ultimele alegeri locale, cele din 2016, PSD are majoritatea în 31 de judeţe, pe când liberalii doar în 8, iar Harghita şi Covasna rămân fidele UDMR. Mai multe detalii privind distribuția puterii la nivel locale pot fi obținute în analiza Digi24.ro.

Cotele de impozit pe venit au fost aflate de edili pe „surse”, fapt care îi nemulțumește. ”Dincolo de gravitatea cuantumului procentelor vehiculate în presă, care nu corespund în niciun caz celor solicitate de reprezentanţii APL, considerăm, stimată doamnă prim-ministru, că structurile asociative ale administraţiei publice locale ar trebui să primească informaţiile care privesc bugetele locale în următorii ani, direct de la sursă şi că, mai mult decât atât, acestea ar trebui să fie cel mai important partener de dialog al Guvernului, atunci când în discuţie sunt finanţele publice locale. Având în vedere că până în prezent nu există nicio informaţie oficială privind fundamentarea bugetelor locale în cadrul Legii bugetului de stat pe anul 2019, solicităm, doamnă prim-ministru, organizarea unei întâlniri cu dvs. pentru discutarea cotelor ce urmează a fi alocate UAT, alocări bugetare de care depinde dezvoltarea comunităţilor urbane în următorii ani”, se plâng primarii, premierului Viorica Dăncilă. Un documentul conținând nemulțumirile lor a fost trimis premierului și a fost semnat de Robert Negoiţă.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Ce i-a scris un fan de la Genoa Dianei Șucu, după ce Dan Șucu a devenit patronul clubului! Reacția soției omului de afaceri

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ciolacu: Aproape 60% dintre români nu sunt reprezentați în turul doi al prezidențialelor. Aleșii locali sunt îngrijorați

Boloș îl acuză pe Ciolacu că îl discreditează în fața Comisiei Europene: „Nu m-a pus într-o situație prea plăcută”

Ministerul Finanţelor pregătește o platformă prin care românii din străinătate să poată cumpăra titluri de stat

Guvernul crește numărul de șefi în instituții. Boloș: E posibil doar cu două condiții

Partenerii noștri