Live

Avertismente ale BNR: Lipsa bugetului pe 2019, cauză de riscuri și incertitudini

Data publicării:

Banca Națională a României a avertizat marți asupra riscurilor asociate perspectivei inflaţiei. Pe lângă factorii ce țin de evoluțiile economiilor UE există riscuri cauzate de nefinalizarea proiectului de buget pe anul 2019 sau măsurile fiscale intrate în vigoare la 1 ianuarie.

Foto: Inquam/Octav Ganea

”Incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflaţiei sunt amplificate de ritmul creşterii economiei zonei euro şi a celei globale, şi de conduita politicii monetare a BCE şi a băncilor centrale din regiune. Relevante sunt şi conduita politicii fiscale şi a celei de venituri, date fiind inclusiv nefinalizarea proiectului de buget pe anul 2019, precum şi caracterul intempestiv şi conţinutul setului de măsuri fiscale şi bugetare intrate în vigoare de la 1 ianuarie”, se arată într-un comunicat de presă al BNR.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, marţi, că decizia privind menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an a fost luată în contextul în care cele mai recente evaluări arată perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflaţiei şi a menţinerii ei sub limita superioară a intervalului ţintei de inflaţie.

”Cele mai recente evaluări relevă perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflaţiei şi a menţinerii ei pe orizontul foarte scurt de timp uşor sub limita superioară a intervalului ţintei de inflaţie, în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflaţiei din noiembrie 2018”, se arată în comunicat.

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a scăzut în noiembrie la 3,43%, de la 4,25% în octombrie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 4,24% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor publicateîn decembrie de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În august, BNR a revizuit în scădere, de la 3,6% la 3,5%, prognoza de inflaţie pentru finalul lui 2018 şi a estimat un nivel de 2,7%, în scădere de la 3%, pentru decembrie 2019.

Sursa: News.ro

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Prețuri mai mari de Sărbători. Ce este „greedflation” sau inflația de lăcomie și la ce strategii de marketing apelează comercianții

Vladimir Putin admite că Rusia este într-o situație economică dificilă. „Există unele probleme”

România are cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a noua lună la rând

Avertismentul unui economist după retrogradarea ratingului României: „O lovitură semnificativă pentru credibilitatea României”

Partenerii noștri